SUA avertizează: Iranul va avea armament nuclear într-un an

SUA avertizează: Iranul va avea armament nuclear într-un an

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a declarat aseară, într-un interviu acordat postului de televiziune CBS, că regimul de la Teheran va putea produce prima bombă nucleară în cel mai probabil un an de zile.

"Există o părere unanimă potrivit căreia, dacă şi-au propus acest lucru, le va trebui probabil un an de zile pentru a produce bomba şi apoi încă un an sau doi pentru a dezvolta o rachetă capabilă să transporte această încărcătură nucleară", a declarat Panetta.

Oficialul american a subliniat că Statele Unite împărtăşesc acelaşi obiectiv cu Israelul atunci când vine vorba de programul nuclear iranian.

"SUA, iar preşedintele a spus foarte răspicat, nu vor ca Iranul să dezvolte armament nuclear. Aceasta reprezintă o linie roşie pentru noi. Şi este fără îndoială o linie roşie şi pentru israelieni, astfel că vorbim despre un obiectiv comun", a adăugat secretarul american.

Ne puteți urmări și pe Google News

O delegaţie formată din şase experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a sosit ieri la Teheran, potrivit presei iraniene. Surse din cadrul agenţiei ONU dezvăluiseră că inspectorii nu vor vizita niciunul din complexele nucleare, ci vor încerca mai degrabă să convingă regimul iranian să reia negocierile cu comunitatea internaţională.

În legătură cu o eventuală intervenţie militară, Panetta nu s-a referit în mod deschis la lovituri aeriene, mărginindu-se să afirme că "sunt avute în vedere toate opţiunile", adăugând: "dacă va trebui să o facem, o vom face".

În discursul său de marţi asupra Stării Uniunii, preşedintele Obama a reafirmat că Washingtonul este "hotărât să împiedice Iranul ca să se doteze cu arme nucleare", dar "o rezolvare paşnică a acestei probleme este, totuşi, posibilă".

După ultima rundă de sancţiuni, şi anume anularea de către UE a importurilor de petrol iranian, Teheranul a adoptat o poziţie conciliantă şi a renunţat la tonul belicos. Experţii americani şi israelieni apreciaseră. În orice caz, că Republica Islamică a jucat la cacealma atunci când a ameninţat cu o ripostă devastatoare în cazul unui atac aerian asupra instalaţiilor sale nucleare.