SUA consideră promițător planul Ucrainei de încetare a focului

SUA consideră promițător planul Ucrainei de încetare a foculuiMarco Rubio. Sursa foto: dreamstime.com

Șeful diplomației SUA, Marco Rubio, consideră promițătoare propunerea Ucrainei de încetare parțială a focului pentru a pune capăt războiului cu Rusia, înaintea discuțiilor din Arabia Saudită între oficialii americani și ucraineni.

Ce urmărește diplomația SUA la negocierile cu Ucraina

„Nu spun că este suficient, dar este genul de concesiune pe care ar trebui să o vedeți pentru a pune capăt conflictului”, a declarat luni secretarul de stat american Marco Rubio.

Kievul este de așteptat să propună un armistițiu aerian și naval cu Rusia în timpul negocierilor de marți, a declarat un oficial ucrainean pentru AFP.

Rusia a respins anterior ideea unei încetări temporare a focului, spunând că este o încercare de a câștiga timp și de a preveni colapsul militar al Ucrainei.

Zelenski se află în Arabia Saudită

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat luni în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, deși nu este de așteptat să joace vreun rol oficial în discuțiile dintre țara sa și SUA.

În discursul său video de luni seara, Zelenski a spus că speră la un „rezultat practic” la discuții, adăugând că poziția ucraineană va fi „absolut constructivă”.

Echipa ucraineană va fi reprezentată de șeful biroului lui Zelenski, Andrii Yermak, consilierul pentru securitate națională al țării și miniștrii de Externe și Apărare.

Cine face parte din delegația SUA

Rubio va reprezenta delegația SUA alături de consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și de reprezentantul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.

Înainte de a ajunge luni la Jeddah, Rubio a spus că este important să „stabilim în mod clar intențiile Ucrainei” pentru un acord de pace și că țara „trebuie să fie pregătită să facă lucruri dificile, așa cum rușii vor trebui să facă lucruri dificile pentru a pune capăt acestui lucru”.

„Nu voi pune nicio condiție cu privire la ceea ce trebuie sau trebuie să facă”, a adăugat el. „Vrem să ascultăm pentru a vedea cât de departe sunt dispuși să meargă și să comparăm asta cu ceea ce își doresc rușii, apoi să vedem cât de departe suntem cu adevărat unul de celălalt”.

Trump și Zelenski

Trump și Zelenski. Sursa foto: Platforma X

El a spus că ambele părți trebuie să realizeze că „nu există o soluție militară” pentru conflict și că acesta poate fi rezolvat doar prin „mijloace diplomatice”.

Declarația vine în momentul în care Donald Trump își intensifică presiunea asupra lui Zelenski pentru a fi de acord cu o încetare a focului fără nicio promisiune de garanții de securitate din partea SUA.

Relații tensionate între SUA și Ucraina

Discuțiile marchează prima întâlnire oficială de la vizita lui Zelenski la Casa Albă de luna trecută. După întâlnire, SUA au întrerupt ajutorul militar și partajarea informațiilor pentru Kiev într-o încercare de a-l aduce pe Zelenski la masa negocierilor.

Rubio a spus că speră că întreruperea ajutorului poate fi „rezolvată”, dar că negocierile de marți „ar fi cheia în acest sens”. Suspendarea „a venit pentru că am simțit că ei [Ucraina] nu s-au angajat în niciun fel de proces de pace”, a spus el, și „dacă asta se schimbă, evident că postura noastră se poate schimba”.

„Președintele va folosi orice instrumente pe care le are la dispoziție pentru a încerca să aducă ambele părți la acea masă, astfel încât acest război să se încheie”, a adăugat el. Tot luni, ceva mai devreme, trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, a declarat că se așteaptă la „progresuri substanțiale” în timpul negocierilor.

Întrebat dacă crede că Zelenski se va întoarce în SUA pentru a semna un acord cu minerale mai târziu în cursul săptămânii, el a spus Fox News: „Sunt foarte plin de speranță. Toate semnele sunt foarte, foarte pozitive”.

Multe decizii de luat

Zelenski a declarat anterior că este dispus să semneze un acord cu privire la minerale cu SUA, care ar stabili un fond comun din vânzarea mineralelor ucrainene. Witkoff a spus că printre problemele care vor fi discutate în Arabia Saudită se numără protocoalele de securitate pentru ucraineni și problemele teritoriale.

El a spus că administrația americană nu a oprit niciodată partajarea informațiilor pentru nimic defensiv de care Ucraina avea nevoie, în timp ce duminică Trump a declarat pentru Fox News că „aproape” a ridicat pauza de partajare a informațiilor privind Ucraina.

Premierul britanic Sir Keir Starmer a vorbit și cu Trump înaintea discuțiilor, a spus Downing Street. „Prim-ministrul a spus că speră că discuțiile vor avea un rezultat pozitiv, care să permită reluarea ajutorului SUA și a distribuirii informațiilor”, a spus purtătorul de cuvânt, citat de BBC.