RĂZBOIUL SUPERPUTERILOR a atins APOGEUL. VICTIMELE colaterale sunt NUMEROASE. Nu există cale de ÎNTOARCERE.

RĂZBOIUL SUPERPUTERILOR a atins APOGEUL. VICTIMELE colaterale sunt NUMEROASE. Nu există cale de ÎNTOARCERE.

Statele Unite şi China şi-au impus reciproc noi tarife vamale, cele mai mari economii mondiale nearătând nici un semn că ar atenua războiul comercial care a afectat pieţele financiare globale.

Luni, la ora 04:01 GMT, au intrat în vigoare tarifele vamale americane de 10% asupra unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, iar China a ripostat, instituind noi tarife asupra unor importuri din SUA în valoare de 60 de miliarde de dolari transmite Reuters.

Anul acesta, SUA şi China au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 50 miliarde dolari, iar Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie. Printre produsele americane afectate de noi tarife ale Chinei se află gazele naturale lichefiate (LNG) şi anumite tipuri de avioane.

Economiştii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că prelungirea disputei va afecta în cele din urmă avansul economiei nu doar în SUA şi China ci şi pe plan global. De asemenea, economiştii susţin că Beijingul ar putea lăsa yuanul să se deprecieze pentru a-i ajuta pe exportatorii săi, afectaţi de tarifele vamale americane. Duminică, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a anunțat că Statele Unite vor câştiga războiul comercial cu China.

„Războiul comercial condus de China împotriva Statelor Unite durează de ani de zile”, a declarat secretarul de stat în timpul unui interviu acordat duminică televiziunii Fox News, atribuind Beijingului responsabilitatea pentru conflictul taxelor vamale între cele două mari puteri. „Dacă vrem să-l numim un război comercial, atunci noi suntem hotărâţi să-l câştigăm şi îl vom câştiga, a mai punctat Mike Pompeo.

El a promis că va determina China să se „comporte ca o putere mondială”, să dea dovadă de „transparenţă” şi să respecte „statul de drept”. "Nu trebuie să furăm proprietatea intelectuală" şi trebuie să respectăm "principiile fundamentale ale comerţului la nivel mondial, ale echităţii şi reciprocităţii”, a adăugat el. „Asta i-a spus preşedintele Trump omologului său Xi Jinping, pe care îl apreciază foarte mult. Asta este ceea ce americanii cer şi ceea ce muncitorii americani merită”, a insistat acesta.