„Este important ca toate părţile să se abţină de la luarea deciziilor care exacerbează tensiunile şi să ia în mod activ măsuri pentru a evita provocările şi escaladările”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Guvernul israelian a autorizat marţi desfăşurarea, pe 15 iunie, a acestui marş controversat, în timp ce mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a ameninţat cu o nouă escaladare dacă acest marş va avea loc.

„Marşul va avea loc marţi, 15 iunie, conform unui traseu care urmează să fie stabilit de poliţie şi de organizatori”, se arată în comunicatul difuzat după o reuniune a cabinetului de securitate israelian. Mişcarea islamistă palestiniană Hamasa ameninţat cu o nouă escaladare dacă marşul, programat iniţial pentru joi, va avea loc.

Întrebat despre această decizie israeliană, Ned Price a vorbit despre o situaţie ”delicată”, afirmând că nu doreşte să ”pună lumina reflectoarelor în mod inutil” asupra unui anumit eveniment.

”Am văzut cu toţii ceea ce a precipitat cel mai recent focar de violenţă. Continuăm să vorbim în privat, să avem un dialog privat cu israelienii şi palestinienii şi cu alte părţi din regiune pentru a evita decizii care exacerbează aceste tensiuni”, a spus el.

Apelurile s-au înmulţit pentru a interzice acest eveniment care ar putea reaprinde tensiunile.

Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a cerut marţi Israelului şi mişcării Hamas să se abţină de la ”provocări” şi ”să dea dovadă de reţinere” pentru a contribui la consolidarea armistiţiului intrat în vigoare pe 21 mai.