SUA către Pakistan: ne pierdem răbdarea cu voi

SUA către Pakistan: ne pierdem răbdarea cu voi

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a avertizat astăzi că Statele Unite ale Americii se apropie de limita răbdării cu Pakistanul din cauza refugiului pe care îl găsesc în această ţară insurgenţii care îngreunează procesul de pace şi reconstrucţie din Afganistanul vecin.

Potrivit Reuters, acestea sunt cele mai dure declaraţii făcute de un oficial american la adresa Pakistanului şi care subliniază nivelul la care au ajuns tensiunile dintre Washington şi Islamabad.

Panetta a făcut aceste remarci în capitala afgană, unde a sosit pentru a discuta cu comandanţii militari din teatrul de operaţiuni în contextul unor violenţe crescânde pe fondul războiului împotriva talibanilor şi a unei serii de incidente sângeroase, inclusiv o operaţiune executată defectuos a forţelor ISAF ce s-ar fi soldat cu moartea a 18 localnici.

Statele Unite ale Americii îndeamnă de multă vreme Pakistanul să depună mai multe eforturi în cadrul războiului împotriva insurgenţei, însă relaţia bilaterală dintre cei doi aliaţi a suferit o serie de lovituri, printre care şi raidul unilateral american pe teritoriul Pakistanului pentru a-l elimina pe Osama ben Laden anul trecut, un gest umilitor pentru Islamabad.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Este dificil să obţinem pacea în Afganistan atât timp cât există refugii pentru terorişti în Pakistan", a explicat pentru reporteri Leon Panetta, care a ajuns la Kabul la o zi după un dublu-atentat comis în provincia Kandahar. "Este foarte important pentru Pakistan să facă progrese. Este o îngrijorare crescândă, această problemă a refugiilor, iar noi ne apropiem de limita răbdării", a adăugat el.

Cooperarea Pakistanului este considerată de o importanţă crucială pentru eforturile americane de a stabiliza Afganistanul înainte ca majoritatea forţelor străine să părăsească această ţară la finele lui 2014. Pe de altă parte, Pakistanul întreţine relaţii tradiţionale puternice cu talibanii afgani şi alte grupări militante, notează Reuters.

Guvernul de la Islamabad a refuzat cu încăpăţânare să redeschidă rutele de aprovizionare pentru forţele NATO din Afganistan, condiţionând măsura de sistarea atacurilor cu drone împotriva militanţilor islamişti refugiaţi în vestul Pakistanului.