SUA au suspendat dialogul la nivel înalt cu Pakistanul

SUA au suspendat dialogul la nivel înalt cu Pakistanul

Relaţiile dintre Statele Unite şi Pakistan, un aliat-cheie al Washingtonului în conflictul din Afganistan, sunt tot mai tensionate după ce un diplomat american a fost reţinut în ianuarie de poliţia din Lahore sub acuzaţia de crimă, administraţia democrată suspendând în replică dialogul la nivel înalt cu guvernul pakistanez, scrie Washington Post.

Raymond Allen Davis se află încă în arestul poliţiei după ce a împuşcat mortal doi pakistanezi pe 27 ianuarie, motivând că cei doi, aflaţi pe o motocicletă, ar fi încercat să îl jefuiască iar el a acţionat astfel în legitimă apărare. Administraţia americană l-a convocat de două ori pe ambasadorul pakistanez la Washington pentru a-i aminti că Davis beneficiază de imunitate diplomatică şi că trebuie eliberat imediat.

Tribunalul din Lahore a decis în schimb să îi prelungească perioada de detenţie săptămâna trecută. Ambasada americană a criticat autorităţile pakistaneze pentru că nu au informat-o despre audierea diplomatului şi pentru faptul că nu i-au pus la dispoziţie nici avocat şi nici translator. În semn de protest, secretarul american de Stat Hillary Clinton şi-a anulat o întâlnire cu omologul său pakistanez Shah Mehmood Qureshi în timpul Conferinţei pentru Securitate de la Munchen săptămâna trecută.

Suspiciunile autorităţilor pakistaneze au fost alimentate şi de răspunsurile şovăielnice date de ambasada americană în privinţa rolului pe care Davis îl joacă în cadrul personalului diplomatic. Deşi iniţial reprezentanţa americană a precizat că diplomatul aflat acum în arest are o poziţie legată de chestiuni de securitate, oficiali de la Washington au explicat că, în realitate, Davis examina cererile de viză depuse de pakistanezi cu un trecut îndoielnic. CIA a refuzat să comenteze în acest caz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situaţia s-a complicat şi mai mult după ce un oficial pakistanez din serviciile de securitate a dezvăluit recent că cei doi indivizi de pe motocicletă nu erau tâlhari, aşa cum s-a vehiculat iniţial, ci agenţi secreţi însărcinaţi cu filarea lui Davis. Sursa a mai declarat că cei doi primiseră ordin să îl intimideze pe diplomatul american după ce acesta din urmă "întrecuse limita", fără a oferi însă detalii.

Cazul este urmărit îndeaproape de opinia publică pakistaneză, pe fondul unui sentiment anti-american în creştere în ţară, presa acordându-i, de asemenea, spaţii largi. Mai mult, spriritele s-au încins în Pakistan după ce văduva unuia din cei doi indivizi ucişi de diplomatul american s-a sinucis săptămâna trecută. Un apropiat al femeii a afirmat că ea a recurs la acest gest dramatic de teamă că Davis ar putea fi eliberat fără a fi judecat.