Evenimentul Zilei > International > SUA au răspuns Rusiei cu un MESAJ ISTORIC despre „riscul unui RĂZBOI NUCLEAR”. Se vorbeşte despre o DECLARAŢIE DE RĂZBOI care a generat ALERTA MONDIALĂ
SUA au răspuns Rusiei cu un MESAJ ISTORIC despre „riscul unui RĂZBOI NUCLEAR”. Se vorbeşte despre o DECLARAŢIE DE RĂZBOI care a generat ALERTA MONDIALĂ

SUA au răspuns Rusiei cu un MESAJ ISTORIC despre „riscul unui RĂZBOI NUCLEAR”. Se vorbeşte despre o DECLARAŢIE DE RĂZBOI care a generat ALERTA MONDIALĂ

SUA au răspuns Rusiei cu un mesaj istoric despre „riscul unui război nuclear”.

Mai-marii de la Pentagon au declarat recent că Statele Unite ale Americii nu vor renunţa la dreptul de a folosi armele nucleare în eventualitatea unui conflict important care ar putea impune această măsură.

Conform Agerpres, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, s-a referit recent la menținerea posibilității conform căreia SUA ar trage prima oară cu arme nucleare. "Este politica noastră de multă vreme și face parte din planurile noastre de viitor", a declarat  acesta la un centru de cercetări atomice din New Mexico.

În acest context, au apărut şi unele zvonuri care indică faptul că președintele american, Barack Obama, ar intenționa să facă o declarație de renunțare la prima lovitură. De altfel, în 2009, liderul de la Casa Albă a menționat atașamentul său la o lume fără arme nucleare.

Chestiunea primei lovituri nucleare a fost prezentă şi la prima dezbatere televizată, la care au participat candidații la Casa Albă Hillary Clinton și Donald Trump.  Niciunul nu a oferit un răspuns clar, chestiunea fiind prea delicată în cursa pentru voturile pentru alegerile prezidenţiale.

Pentru a împiedica forţele armate americane să uzeze de prima lovitură nucleară, doi parlamentari democrați au depus un proiect de lege care va interzice președintelui american să lanseze o primă lovitură nucleară fără să fie adoptată mai întâi o declarație de război de către Congres.

"Riscul unui război nuclear amenință grav supraviețuirea speciei umane. Din nefericire, neexcluzând să fie primele care utilizează arma atomică, Statele Unite sporesc riscul unei escaladări nucleare involuntare. Președintele nu ar trebui să utilizeze armele nucleare, cu excepția unui răspuns la un atac nuclear", a afirmat senatorul democrat Edward Markey, autor al proiectului legislativ.