Congresul american a aprobat, de urgență, alocarea sumei de 4,6 miliarde de dolari, ca răspuns la criza emigranților de la frontiera mexicană. Le Figaro anunță că aceast decizie a fost luată în urma unui șir de tragedii în care au fost implicați și copii. Dar și după o serie de discuții contradictorii care demonstrează disensiunile din cadrul Partidului Democrat. Această alocare de fonduri a fost adoptată în Cameră cu 305 voturi ,,pro”, 102 ,,contra”.

  Kevin Mc Cartey, șeful minorității republicane a afirmat că ,,Poliția de frontieră, judecătorii responsabili cu problemele imigranților,precum și militarii implicați în stăvilirea acestui fenomen, vor trebui să fie cât mai bine echipați pentru a securiza frontiera noastră. De asemenea, în cercetarea  dosarelor emigranților va  analiza și posibilitatea unor traficanți de ființe umane. Totodată s-a decis că familiile de emigranți și copii vor primi asistență medicală dar și un adăpost cât mai bun.

Totuși Nancy Pelosi – președintele democrat al Camerei, nu a putut obține chiar toți banii pe care i-a considerat necesari. Documentul, aprobat, cu majoritate republicană în Senat, prevede atât finanțări pentru a proteja emigranții minori,cât pentru controlul mai eficient al frontierei dintre cele două țări. Această măsură este considerată ca o victorie a lui Donald Trump. De altfel, președintele american a salutat adoptarea acestui text de lege: ,,Cu toții ați făcut o treabă excelentă!” Decizia luată în Congresul american a venit după o săptămână marcată de mai multe drame care s-au petrecut la graniță, drame care a provocat o indignare generalizată în Statele Unite, unde o fotografie cu trupul unui tată și al fiicei sale au produs o mare emoție.