SUA a sancționat o altă companie pentru a împiedica Rusia să exporte energie

SUA a sancționat o altă companie pentru a împiedica Rusia să exporte energie

SUA adaugă o companie de criptomonede pe lista sa de sancțiuni împotriva Rusiei, în încercarea de a bloca căile de finanțare pentru invazia sa în Ucraina. Trezoreria SUA a anunțat că lansează o nouă rundă de sancțiuni împotriva a aproximativ 40 de entități și persoane din Rusia, inclusiv firma Bitriver și 10 dintre filialele sale din Rusia.

Este pentru prima dată când SUA vizează o companie în monedă virtuală, a spus Trezoreria. Bitriver nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a Insider. Fondată în 2017 de omul de afaceri rus Igor Runets, Bitriver oferă servicii de găzduire cripto mining și are în prezent sediul în Zug, Elveția. Anterior, a avut sediul la Moscova, potrivit site-ului său web, și are peste 200 de angajați în trei birouri din Rusia, precum și pe alte piețe.

Țările occidentale au impus Rusiei sancțiuni ample de la începutul invaziei sale în Ucraina, vizând cele mai mari instituții financiare ale țării, companii de tehnologie, președintele rus Vladimir Putin și mulți dintre prietenii săi. SUA au interzis importul de petrol și energie rusească, întrerupând o rută pentru finanțarea războiului. Cu această listă, SUA vor să întrerupă capacitatea Rusiei de a monetiza acea energie în alte moduri.

Trezoreria a descris industria cripto din Rusia ca pe a treia cea mai mare din lume, o statistică care provine probabil din analiza Universității Cambridge, care plasează SUA și Kazahstanul la o pondere mai mare. Exploatarea criptomonedelor poate „permite țărilor să monetizeze resurse energetice, dintre care unele nu pot fi exportate din cauza sancțiunilor”, a spus Fondul Monetar Internațional într-un raport recent, adăugând că riscul este destul de limitat pentru moment. Venitul lunar global a fost anul trecut în medie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, Rusia reprezentând aproximativ 11%, se arată în raport.

Sursă: Aleksandr Kichigin | Dreamstime.com

Trezoreria a spus că Rusia are un avantaj în ceea ce privește resursele energetice ieftine și un climat rece, ceea ce face mai ieftin pentru companiile din alte părți să extragă criptomonede din Rusia. Aceasta, la rândul său, injectează fonduri străine în economia Rusiei. „Statele Unite se angajează să se asigure că niciun activ, oricât de complex ar fi, nu devine un mecanism pentru regimul Putin pentru a compensa impactul sancțiunilor”, a spus Trezoreria.

Noi firme sancționate

Se crede că criptomonedele au sprijinit finanțarea terorismului sau spălarea banilor. În 2019, Coreea de Nord a fost acuzată de ONU că a strâns 2 miliarde de dolari, parțial prin atacuri la bursele de criptomonede, pentru a-și finanța programele de arme de distrugere în masă. Guvernul său a negat acuzațiile. Și o analiză din 2021 realizată de firma de analiză blockchain Elliptic a constatat că Iranul ar putea evita sancțiunile prin strângerea de până la 1 miliard de dolari anual prin bitcoin, a raportat Reuters.

Pe lângă Bitriver, cea mai recentă listă a țintelor de sancțiuni a Trezoreriei include Transkapitalbank, o bancă comercială privată rusă și companii legate de oligarhul rus Konstantin Malofeyev, potrivit Business Insider.