SUA a respins prin veto o rezoluţie ONU care condamna colonizarea din Cisiordania

SUA a respins prin veto o rezoluţie ONU care condamna colonizarea din Cisiordania

Statele Unite a fost singura ţară din cele 15 membre ale Consiliului de Securitate care a respins prin veto o rezoluţie ce denunţa procesul de colonizare din teritoriile palestiniene ca un obstacol în calea păcii în Orientul Mijlociu, scrie BBC.

Toate celelalte 14 ţările membre ale forului decizional al ONU au susţinut rezoluţia depusă de Organizaţia de Eliberare a Palestinei.

Acesta este primul veto exercitat de administraţia Obama în Consiliul de Securitate, deşi Casa Albă a promis îmbunătăţirea relaţiilor cu lumea arabă. Washingtonul a votat astfel sub presiunea execitată de statul evreu şi de puternicul lobby pro-israelian din Congres.

Oficialii americani au explicat că rezoluţia, dacă ar fi fost aprobată, ar fi complicat eforturile de reluare a tratativelor de pace în regiune. "Din păcate, acest proiect de rezoluţie riscă să radicalizeze ambele poziţii", a declarat Susan Rice, ambasadorul SUA la ONU.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia riscă să provoace însă furie în ţările arabe, într-un context şi aşa tensionat. Oficialii palestinieni au avertizat că, în urma respingerii rezoluţiei, credibilitatea SUA are puternic de suferit în regiune şi că procesul de pace cu Israelul va fi reevaluat, fără a oferi detalii.

Rezoluţia, sprijinită de 130 de state membre ale Naţiunilor Unite, denunţa colonizarea israeliană din Cisiordania și Ierusalimul de Est ca fiind ilegală şi "un obstacol major în calea obţinerii unei păci durabile".

Marea Britanie a votat în favoarea rezoluţiei palestiniene.