Riscul unei femei de a muri în timpul unei nașteri este mult mai mare decât în cazul unui avort. Cercetarea efectuată de oamenii de știință de la Universitatea Columbia din New York arată că, între anii 1998 și 2005, la nivel mondial, la fiecare 11.000 de copii născuți a murit o femeie, în timp ce o femeie din 167.000 a murit în timpul unui avort.
În acest caz, este vorba despre avorturi legale, care respectă procedurile medicale și nu pun în pericol sănătatea femeilor. Pe de altă parte, atunci când vine vorba de avorturi clandestine, mai ales în țările în curs de dezvoltare, statisticile arată că 8,5 milioane de femei au nevoie anual de spitalizare de urgență, iar 47.000 dintre acestea nu mai pot fi salvate.
Studiul a stârnit o serie de controverse, medicii acuzând cercetătorii că iau în calcul doar aspectele strict medicale, legate de moartea imediată, nu și consecințele psihologice și traumele care pot crește riscul de sinucidere.
Oamenii de știință au ținut să precizeze că nu încurajează avorturile, ci doar „încearcă să ajute femeile care trec prin diferite experiențe, astfel încât să știe la ce să se aștepte, în contextul în care riscurile asociate unei întreruperi de sarcină tind să fie exagerate”.