O cartea scrisă de doi specialiști germani în boli infecțioase exprimă scepticism față de eficacitatea reală a unui vaccin pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Toate informațiile le găsim ziarul italian Il Giornale!
"Continuă în întreaga lume cursa pentru vaccinul împotriva COVID-19. Vineri, cancelarul german Angela Merkel a anunțat că Comisia UE, după ce a semnat un acord cu gigantul britanico-suedez AstraZeneca pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, lucrează la semnarea unor contracte suplimentare de acest tip.
Potrivit comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, intervievat de "La Stampa", primul vaccin ar putea fi disponibil încă din următoarele luni, "spre sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2021". UE intenționează să obțină peste 1,5 miliarde de fiole și încurajează Statele membre "să înceapă mai întâi campaniile lor de vaccinare și să se pregătească să poată vaccina un număr mai mare de persoane".
Și, totuși, nu toată lumea este de acord cu privire la oportunitatea lansării unei campanii de imunizare în masă împotriva coronavirusului. În Germania, unde continuă protestele frontului "negaționist", care solicită revocarea tuturor măsurilor anti-Covid-19, provoacă polemici ipotezele cuprinse în cartea scrisă de doi specialiști în boli infecțioase care își exprimă scepticismul față de eficacitatea reală a unui vaccin pentru combaterea pandemiei. "Însuși conceptul de vaccinare împotriva Covid-19 este eronat și nu va avea succes", sunt convinși Sucharit Bhakdi și Karina Reiss, autorii cărții "Corona Fehlalarm", un best-seller care a vândut deja două milioane de exemplare în interiorul granițelor germane.
În versiunea în limba engleză a cărții, care urmează să fie tipărită, există un întreg capitol dedicat acestei chestiuni. "Noile vaccinuri bazate pe gene sunt foarte periculoase și în circumstanțe normale nu ar fi putut ajunge la nivelul studiilor clinice la care au ajuns astăzi" - explică autorii într-un interviu acordat "Inside Over". Cu o dezvoltare mai rapidă și, prin urmare, preferate celor tradiționale în această etapă - cum ar fi cel cu ARN de la compania americană Moderna Inc., care a început discuții cu Comisia UE pentru vânzarea a cel puțin 80 de milioane de doze - acest tip de vaccinuri, explică experții în boli infecțioase, ar putea prezenta diverse riscuri, cum ar fi crearea de anticorpi anti-ADN, reacții autoimune și mutageneză inserțională.
"Este un eveniment rar, dar evenimentele rare pot deveni rapid importante dacă crește numărul de șanse care apar, ca în cazul unei vaccinări în masă", recunosc specialiștii. "Nu a fost aprobat niciun vaccin bazat pe genă pentru uz uman, iar vaccinurile disponibile împotriva Covid-19 nu au fost supuse unor teste preclinice suficiente, așa cum prevăd reglementările internaționale", avertizează Bhakdi și Reiss în anexa la textul volumului. Apoi, atacă guvernul german: "În Germania populația respinge manipularea genetică a alimentelor și acum politicienii și societatea noastră sunt în prim-plan pentru dezvoltarea vaccinurilor pe bază de gene?".
Practic, cei doi academicieni consideră că nu am putea reveni la normal nici după descoperirea unui vaccin. Potrivit experților, de fapt, imunitatea la coronavirus se bazează pe două mecanisme naturale care implică anticorpi și receptorul limfocitelor T. Până în prezent, această ultimă imunitate, cea garantată de limfocite, acuză cercetătorii în carte, nu a fost inclusă în dezbaterea publică asupra virusului. Conform autorilor, însă, chiar celulele T sunt cele care garantează imunitatea multor persoane.
Procentul ridicat de persoane asimptomatice, care conform datelor citate în carte ar fi cel puțin 85% dintre cei care intră în contact cu virusul, nu s-ar îmbolnăvi după contaminare datorită reactivității încrucișate, adică capacității sistemului lor imunitar de a recunoaște viruși care sunt similari între ei. Acest lucru explică marea discrepanță care există cu privire la tipul de simptome manifestate de persoanele infectate.
Pe scurt, potrivit experților Bhakdi și Reiss, majoritatea populației, datorită receptorilor limfocitelor T, care recunosc agentul patogen și stimulează producerea de anticorpi din partea celulelor, ar fi deja imună la Sars-Cov-2, pentru simplul fapt că au contractat deja o gripă sau o răceală în timpul vieții. Și, apoi, însuși virusul nu poate provoca un al doilea val catastrofal. Acest lucru este posibil doar dacă virusul are mutații semnificative, adaugă virusologii germani.
Din acest motiv, potrivit autorilor cărții "Corona Fehlalarm", descoperirea unui vaccin împotriva Covid-19 nu ar avea sens. "Considerăm că o vaccinare în masă nu este utilă, deoarece o mare parte a populației este deja suficient de imunizată", scriu cei doi experți. Comparația este cu gripa porcină din 2009. Campania de imunizare împotriva H1N1 a fost un fiasco, cu milioane de doze de vaccin rămase neutilizate și apoi distruse. Riscurile unui program global de vaccinare, avertizează Bhakdi și Reiss, "pot fi greu de gestionat". În plus, în situația actuală "nu se întrevăd beneficiile", scrie Alessandra Benignetti în cotidianul italian Il Giornale.
Traducerea: RADOR