Un studiu realizat pe 250 de eșantioane de apa îmbuteliată arată că în proporție de 93%, aceasta conţine particule de plastic despre care nu se știe încă dacă sunt dăunătoare organismului.
Studiul a fost realizat de Universitatea de stat din New York pe 250 de eșantioane de apă îmbuteliată.
În medie, fiecare litru conţine cam 10 particule de grosimea unui fir de păr. Cercetătorii cred că aceste bucăţi provin din capac, în momentul în care este desfăcut. Nu se ştie încă ce impact au particulele de plastic asupra sănătăţii, dar acest studiu reprezintă un punct de plecare către cercetări în această direcţi, scrie PublikaMD.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că va demara cercetări privind potențialele riscuri ale plasticului din apa îmbuteliată. În studiul Universității din New York au fost analizate 259 de sticle de din 9 țări (SUA, China, Brazilia, India, Mexic, Indonezia, Liban, Kenya și Thailanda) și au fost incluse în cercetare 11 branduri care vând apă îmbuteliată. Dintre cele 259 de sticle analizate, doar 17 nu conțineau particule de plastic.
Oamenii de știință au concluzionat că apa îmbuteliată conține o cantitate de plastic de cel puțin două ori mai mare decât apa de la robinet. Cel mai întâlnit tip de plastic din sticlele cu apă este polipropenul, folosit în fabricarea capacului.