Evenimentul Zilei > Social > Studiu al Institutului EURISPES: Record negativ pentru România- suntem în topul fumătorilor din UE, cu 32,2% din populație care fumează, în contrast puternic cu procentul de utilizatori de țigări electronice, doar 1,5%
Studiu al Institutului EURISPES: Record negativ pentru România- suntem în topul fumătorilor din UE, cu 32,2% din populație care fumează, în contrast puternic cu procentul de utilizatori de țigări electronice, doar 1,5%

Studiu al Institutului EURISPES: Record negativ pentru România- suntem în topul fumătorilor din UE, cu 32,2% din populație care fumează, în contrast puternic cu procentul de utilizatori de țigări electronice, doar 1,5%

Există o relație îngrijorătoare între prevalența mare a fumatului din țara noastră, și procentele reduse de utilizare a țigării electronice, una dintre cele mai eficiente metode de renunțare la fumat – arată concluziile  studiului efectuat de EURISPES, un important centru de cercetare din Italia.

Prestigiosul centru de cercetare italian EURISPES a lansat noul său studiu despre piața de țigări electronice din Uniunea Europeană. Acesta are la bază studii naționale și internaționale deja existente dar și pe propria cercetare realizată în a doua jumătate a anului 2021 în rândul asociațiilor naționale ale industriei de vaping din UE, al producătorilor și comercianților. Din acest studiu se pot desprinde două mari concluzii:

  1. Numărul de vaperi prezintă o ușoară corelație negativă cu numărul de fumători. Practic, cu cât procentul de utilizatori ai țigării electronice e mai scăzut într-o țară, cu atât numărul de fumători tinde să fie mai mare, indicând faptul că o utilizare mai răspândită a țigărilor electronice corespunde unei scăderi a ratelor de fumat.

Acest lucru pare cu atât mai adevărat în cazul României, unde avem una dintre cele mai mari rate ale fumatului din Uniunea Europeană, de 32%, peste 5 milioane de persoane și care corespunde uneia dintre cele mai reduse rate de utilizare a țigărilor electronice din UE, adică 1,5%, în jur de 235.000 persoane. Același fenomen poate fi observat și în alte țări cu o prevalență mare a fumatului, precum Letonia, unde la 36% din populația adultă fumătoare avem un procent de doar 1,9% din populație utilizatori de țigări electronice.

În același timp, țări cu o politică activă de încurajare a folosirii țigărilor electronice ca metodă de renunțare la fumat, precum Marea Britanie sau Franța, au parte de cifre mult mai încurajatoare în lupta împotriva fumatului. Marea Britanie, țara în care 6,7% din populație utilizează țigările electronice, are și cea mai redusă prevalență a fumatului, 12,8% din populație. Iar Franța, cu 5,8 % din populație utilizatori de țigări electronice, are populația de fumători este sub 20%, adică 19,3% din populația adultă.

Aceste cifre arată clar că politicile din România trebuie schimbate, întrucât pun prea mult accent pe restricții și prea puțin pe informarea fumătorilor referitor la beneficiile oferite de țigările electronice ca metodă de renunțare la fumat. Acest lucru este cu atât mai important cu cât, conform aceluiași studiu, numai în 2020 cheltuielile sistemului de sănătate din România pentru tratarea bolilor legate de fumat s-au ridicat la peste 1 miliard 631 de milioane de EURO.

  1. Industria țigărilor electronice din Uniunea Europeană devine tot mai importantă – în cadrul ei lucrează peste 77.000 de persoane, angajați aproape exclusiv de firme mici și mijlocii

Prin analiza canalelor de distribuție și a datelor privind forța de muncă, studiul a identificat 1.600 de companii de țigări electronice în cele 11 țări. Aproape toate sunt întreprinderi mici și mijlocii, lucru care arată necesitatea susținerii acestui sector, dinamic și independent de presiunile marilor producători. Pe lângă acestea mai există aproape 600 de companii active în import și distribuție. În comerț, există peste 12.000 de magazine specializate, dar produsele din țigări electronice sunt disponibile și în aproape 150.000 de magazine generaliste. Ponderea magazinelor online variază de la 10% în Germania la 40% în Olanda și Irlanda. Țările din Europa de Nord și de Vest tind să dețină un nivel mai ridicat de utilizare a țigărilor electronice, cu volume de piață mai mari și un număr mai ridicat de angajați, pe fondul unor politici mai prietenoase cu țigările electronice.