Studentul care a făcut primul milion de euro

Studentul care a făcut primul milion de euro

George Pruteanu este un student în anul III la Facultatea de Drept, din cadrul Universității București, care la doar 20 de ani a fondat 3 start-upuri și a fost nominalizat de revista Forbes România drept unul dintre cei mai de succes antreprenori sub 30 de ani din țara noastră.

Povestea lui George începe la vârsta de 18 ani, când s-a înscris la două școli de vară: Business Summer School și Black Sea Summer University, deși nu se încadra în segmentul lor de vârstă și nu avea încă noțiuni bine definite despre business și finanțe. Acolo a participat pentru prima dată la o simulare de interbank trading. Anul următor a decis să rămână în echipa de organizare a celor două școli de vară, iar în 2013 a devenit project-manager pentru cele două proiecte rebranduite sub numele de: Young Leaders School Finance și Young Leaders School Entrepreneurship.

Primul start-up

Tot în 2013 devine cofondator al Traderion, prima platformă care simulează perfect interbank tradingul în România. „Traderion a pornit sub forma unui joc iar astăzi reprezintă un adevărat simulator financiar atât pentru instituțiile bancare, cât și pentru instituții de învățământ superior, precum Academia de Studii Economice.”, spune George.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la înființare și până în 2014, George Pruteanu a ocupat funcția de Business Development Manager.

Facultate vs. antreprenoriat

„Eu mă ocupam de atragerea investitorilor și de menţinerea relațiilor cu aceştia. Programul era extrem de solicitant. Erau zile în care nu făceam aproape nimic și zile în care stăteam la muncă aproximativ 10 ore. Anul trecut m-am gândit serios să renunț la facultate și a trebuit să iau o decizie în acest sens. Este foarte greu ca antreprenor să te desparți de munca ta, de ceea ce ai creat, dar trebuie să analizezi foarte bine riscurile la care te supui atunci când iei decizia de a renunța la facultate. Cel mai greu este să iei o decizie în astfel de situații, iar eu am făcut-o, am renunțat la business și am decis să-mi continui studiile. Consider că rolul meu în Traderion se terminase, iar atunci când am plecat m-am ocupat de semnarea ultimului contract, în valoare de 1.000.000 de euro. A fost o etapă importantă și frumoasă din viața mea.”

George crede că societatea românească este destul de conservatoare când vine vorba de abandonarea studiilor și se pune, încă, mare preț pe studii și pe diploma obținută: „În SUA există programe speciale și firme care îi ajută pe tinerii antreprenori ce își abandonează studiile și doresc să-și înființeze un startup. Exemplul lui Peter Thiel, care l-a ajutat financiar pe Zuckerberg să lanseze Facebook este cel mai grăitor. În România suntem încă la început.”

Continuă să studieze

În ceea ce privește studiul dreptului, George consideră că este indispensabil atunci când vrei să conduci un business de succes și nu regretă alegerea facută. Ştie că trebuie să recupereze, dar consideră că experienţa și contactele pe care și le-a făcut sunt o carte de vizită mai importantă decât notele de 10 de la facultate: „Mai am de recuperat ceva din ultimii doi ani și sunt conștient de asta. Îmi place dreptul, îmi place să conving pe baza argumentelor și am o experiență în spate care îmi va fi de folos. Momentan lucrez ca intern la o casă de avocatură și asta cred că mă va ajuta pe viitor. În drept, ca și în orice alt domeniu, lucrurile se învață practic, pentru că ce învățăm la facultate este foarte diferit de ce vom face mai departe în profesie. Pe viitor aș vrea să fiu avocat și să abordez tot partea economică a dreptului, eventual să mă specializez pe drept comercial, dar nu exclud nici o întoarcere în lumea businessului.”