Studentii saraci invata peste Ocean

Universitatile din SUA sunt cele mai darnice cu studentii romani. In Europa, Universitatea Oxford si cea din Amsterdam sunt printre putinele care primesc peste o suta de studenti anual.

O parte dintre universitatile americane, printre care si trei din primele zece din lume, Harvard, Yale si Massachusetts Institute of Technology (MIT), sunt adeptele admiterii de tip "need-blind", prin care este evaluat doar dosarul academic al candidatului, nu si cel privind situatia sa financiara, asa cum se intampla, de obicei, in univeristatile de peste Ocean.

Astfel, chiar daca situatia financiara nu i-ar permite sa-si acopere nici macar drumul pana in SUA, viitorului cursant i se asigura, odata ce a fost admis, acoperiarea tuturor costurilor presupuse de stagiul de studiu. Trebuie tinut insa cont ca, pe langa rezultatele scolare exceptioanel, candidatii trebuie sa treaca si testul SAT, un fel de bacalaureat, la care universitatile de top cer scorul maxim.

In schimb cu cateva exceptii, universitatile din Europa sunt destul de zgarcite cu studentii straini.

De exemplu, statul german acorda anual burse in valoare de 1,2 miliaone de euro studentilor straini, suma mai mica decat bugetul alocat in acest sens de universitati precum Oxford sau Yale. Prin urmare, si valoarea burselor oferite de institutiile de invatamant din Germania este derizorie: intre 100 si 650 de euro luanar.

Aceasta, deoarece, spre deosebire de majoritatea cazurilor, toate bursele oferite de statul german au o valenta sociala. Astfel, pentru a primi suma maxima pusa in joc, 650 de euro, studentul trebuie sa aiba venituri brute lunare mai mici de 395 de euro. Pe masura ce acestea cresc, scade proportional si ajutorul oferit de statul german.

Universitatea Yale

Probabil cea mai generoasa universitate din lume, Yale dispune de un buget pentru burse de circa 80 de milioane de dolari. Incepand din 2001, board-ul univeristatii a luat decizia ca nu numai stundetii americani sa fie scutiti de anumite costuri, ci si cei care provin din alte state. De remarcat ca ei nu acorda burse de merit sau sportive, ci doar in functie de nevoile finaniciare ale cursantilor. De asemenea pentru a-si rotunji veniturile, stundetilor li se permite sa lucreze part-time.

10.500 de euro este suma de care are nevoie un student care are acoperite costurile de studii. Chiria locului in campus costa in jur de 3.000 de euro, banii de buzunar nu ar trebui sa depaseasca 8.000 de euro anual, iar achizitionarea materialelor didactice, 700 de euro.

Universitatea din Amsterdam

Pentru a aplica la aceasta univeristate, trebuie sa te afli intre cei mai buni 10% din generatia ta si sa justifici coerent de ce vrei sa-ti continui studiile in Amsterdam. Universitatile olandeze acorda bursele internationale prin intermediul unui program national, HSP Huygens.

Pentru anul in curs, guvernul a alocat acestui proiect o suma de noua milioane de euro. Asadar, pornind de la premisa ca suma medie este de circa 22.000 de euro, circa 400 de stundeti straini sunt asteptati in 2008. Cele mai comune burse la care puteti spera in Olanda acopera taxele de studii, o alocatie lunara de 900 de euro si decontarea cheltuielilor de transport.

12.300 euro va cheltui anual un student care are costurile de studii acoperite de universitate: cazarea (4.000 euro - 6.600 euro), asigurarile (600 euro), materiale de studii (800 euro - 1.000 euro), alte costuri (4.800 euro - 6.000 euro).

Universitatea din Tokio

Circa 2.100 din cei 30.000 de stundeti ai institutiei nipone sunt straini. Putini romani pot spera insa la o bursa la Tokio, intrucat cea mai mare parte a cursurilor se tin in limba japoneza. In plus, desi universitatea acorda numeroase burse, valoarea acestora este mai degraba simbolica: 300 de euro lunar pentru studiile universitare si 420 pentru cele postuniversiatre. Totusi, "in conditii de lipsuri economice exceptionale", universitatea este dispusa sa acopere costurile de studii.

16.700 euro sunt costurile anuale pe care trebuie sa le aiba in vedere un student a carui bursa nu acopera taxele de studii. In conditiile in care Tokio este unul dintre cele mai scumpe orase din lume, numai taxa de camin se ridica la 7.200 de euro.

Universitatea din Oxford

O treime dintre cei 20.000 de stundeti ai univeristatii Oxford sunt straini. Spre deosebire de Cambridge, principalul competitor, Oxford pune la dispozitia cursantilor straini zeci de locuri, iar sumele pe carea cestia le pot primi odata admisi sunt considerabile. De exemplu, toate cele trei burse disponibile pentru un stagiu de patru ani de studiu al limbilor moderne asigura integral taxele de studiu si de cazare. Mult mai multe sanse de a obtine un ajutor financiar va avea candidatul la titlul de master in stiinte si statistica aplicata.

13.300 euro este suma de care are nevoie un student care are asigurata plata studiilor. Pe langa cheltuielile de cazare (peste 3.500 de euro anual), cursantii vor cheltui in jur de 2.000 de euro doar pentru carti, restul fiind reprezentat de cheltuieli personale.

Universitatea Cambridge

Pentru a accede la unul dintre cursurile universitare ale colegiilor Cambridge, trebuie sa aveti note maxime la materiile pe care le veti studia in continuare, sa va aflati printre cei mai buni 1%-2% din absolventii din generatia dvs. si sa aveti un atestat de limba engleza (minimum 7 la IELTS, A la Cambridge Certificate in Advanced English). Insa mai putin de 10% din studentii de aici sunt straini, unul dintre motive, fiind ca institutia nu acorda burse care acopera integral cursurile.

11.000 euro sunt cheltuielile adiacente taxei de studii, in conditiile in care pentru o camera de camin, fara baie si bucatarie proprii, se plateste o chirie de circa 3.000 de euro anual, iar cheltuielile cu masa si transportul sunt estimate la circa 8.000 de euro.

Mai multe puteti citi in analiza realizata de Mirona Hritcu in revista Capital, editie care va aparea joi, 24 ianuarie.