Companii precum Electrolux, Microsoft, Unilever, DHL, P&G le oferă studenţilor şi masteranzilor români stagii de practică plătite, atât în Europa, cât şi în SUA, China, India şi Japonia.
Studenţii în anul trei, absolvenţii şi masteranzii la facultăţi cu profil economic sau tehnic pot aplica, până pe 8 iunie, pentru un stagiu de practică în străinătate, în cadrul unei companii multinaţionale.
Ei au şansa de a învăţa meserie de la profesionişti, de a-şi perfecţiona cunoştinţele de limbă engleză şi de a se familiariza cu sarcinile şi rigorile muncii într-o astfel de companie.
Prin "Programul Global de Internship", organizat cel puţin o dată pe an de AIESEC, se pun la dispoziţia tinerilor stagii de practică de 6-12 luni în companii importante.
Recrutările din această vară se fac pentru firme precum Microsoft, Unilever, Electrolux, Price Waterhouse Coopers, DHL, P&G.
Pentru aceste stagii, tinerii români vor concura cu studenţi şi absolvenţi din întreaga lume. Suma pe care o vor primi lunar este cel puţin egală cu salariul minim pe economie din ţara în care vor lucra.
Experienţă de minimum şase luni
Pentru studenţii sau absolvenţii din domeniul economic, există 600 de locuri disponibile în India, 200 în China, 100 în Germania şi 50 în Ungaria, Turcia şi Polonia (cifră cumulată pentru cele trei ţări).
Aplicanţii pentru acest domeniu trebuie să aibă o experienţă de minimum şase luni într-o companie, pe un post în care să fi avut atribuţiuni legate de specializarea urmată în facultate.
"Experienţa de barman, de hostess ori munca în call- center nu sunt considerate experienţe relevante", spune Denisa Ghiţă, de la AIESEC Bucureşti.
Sunt aşteptaţi să se înscrie în program tineri care au lucrat în domenii precum evoluţia pieţei, research şi marketing internaţional, advertising şi PR, managementul proiectului etc.
Electrolux oferă stagii şi în SUA
Studenţii din ani terminali şi absolvenţii unui profil tehnic pot aplica pentru un stagiu internaţional de acest tip chiar dacă nu au încă experienţă de muncă.
Pentru ei, sunt disponibile 120 de locuri în India, 60 în China, 40 în Germania, 40 în Brazilia şi 30 în Japonia.
Compania Electrolux, spre exemplu, oferă stagii în Italia, Suedia, Austria, Elveţia şi SUA. Pentru această companie, sunt acceptaţi doar candidaţii care au absolvit inginerie, electronică şi electrotehnică.
Cerinţele angajatorilor: limba engleză şi dorinţă de învăţare
Tinerii interesaţi de stagiile de internship trebuie să ştie că una dintre principalele cerinţe este vorbirea limbii engleze, iar cunoaşterea oricărei alte limbi străine poate reprezenta un beneficiu pentru candidat.
"AIESEC caută oameni pregătiţi, care vor să acumuleze o experienţă de lucru internaţională relevantă pentru domeniul în care vor lucra, şi dornici să cunoască o altă cultură şi să se adapteze la ea", spune Denisa Ghiţă.
Consiliere pentru candidaţii acceptaţi
Tinerii selectaţi de companii vor fi consiliaţi înaintea şi pe perioada stagiului de către membri ai AIESEC din ţara în care se află sediul companiei care i-a acceptat.
Aceasta este cea mai mare organizaţie de tineri la nivel internaţional, fiind prezentă în peste 100 de ţări din întreaga lume.
Anul acesta, AIESEC Bucureşti va mai organiza o sesiune de recrutare similară, în luna septembrie.
Disciplina spaniolă
Anul trecut, Dan Marius Dinu, un bucureştean de 25 de ani a fost stagiar timp de trei luni într-o companie din Barcelona, Spania. A ajuns acolo tot prin intermediul AIESEC.
Tânărul a lucrat ca analist bază de date într-o companie spaniolă şi spune că experienţa câştigată acolo i-a fost de mare folos. "Pe lângă faptul că am învăţat limba spaniolă, chiar dacă doar la nivel de conversaţie, am învăţat să lucrez mai organizat şi să fiu mai eficient. Spaniolii sunt foarte concentraţi atunci când fac ceva, nu lucrează la mai multe sarcini în acelaşi timp, iar acest lucru te disciplinează în muncă", spune tânărul.
Opţiuni la finalizarea stagiului
La terminarea stagiului, Dan Marius Dinu s-a întors în România şi s-a angajat într-o companie IT, însă tinerii interni au şi posibilitatea de a rămâne să lucreze în companie, dacă angajatorul îşi doreşte acest lucru.
PROCEDURA DE APLICARE
Înscrierile se fac la AIESEC Bucureşti
Participanţii la Programul Global de Internshipuri organizat de AIESEC vor trece printr-un proces de selecţie, fiind nevoiţi să comple teze în acest sens un formular de aplicare, până pe data de 8 iunie, pe site-ul www.aiesecbucharest.ro.
Dacă studiile şi experienţa îi califică pentru unul din programele de intership, sunt chemaţi la interviu de către AIESEC, iar cei care trec de această etapă sunt propuşi companiilor. Taxa de intrare în program este de 150 de euro, iar cei ce sunt selectaţi de companii plătesc o taxă suplimentară de 100 de euro. Internii îşi plătesc singuri transportul spre ţara în care vor lucra, iar primii bani îi vor primi la finalul lunii.
250 de euro este taxa pe care o plătesc tinerii acceptaţi pentru un stadiu de internship la una dintre companiile participante la acest program