Editura Evenimentul si Capital

ALEGERILE DIN REPUBLICA MOLDOVA. Studentă din Basarabia: "Da, merg la vot. Pentru că Moldova a fost «pe pauză» în ultimul timp"

Autor: | | 2 Comentarii | 352 Vizualizari

Din cele câteva sute de studenți din Republica Moldova care învață la Sibiu, majoritatea vor merge la vot în duminica din 30 noiembrie. Pentru ei, parcursul european al țării natale este un imperativ.

11 secții de vot amenajate în nouă orașe din România vor fi deschise duminică pentru basarabenii care își vor alege noua componență a Parlamentului. Studenții din Sibiu s-au organizat în două mari grupuri: unii care merg să voteze la Brașov și alții care au ales Cluj Napoca. Au auzit de gratuitatea oferită de CFR pentru ei și spun că vor profita de aceasta. ”Neapărat merg la vot. Alegerile de duminică sunt, cred eu, cruciale. Pentru că Republica Moldova a fost «pe pauză» în ultimul timp. Am opțiunile mele, înspre mișcarea pro-europeană”, spune Cristina Boghiu. Moldoveanca a terminat Jurnalismul la Sibiu, iar acum urmează un master în domeniul publicității. ”M-am uitat și peste discursurile liderilor de partid. Iar diferențele planurilor politice sunt foarte mari: ori înspre vest, ori înspre est”, constată Cristina.

Tinerii, cu opțiuni pro-europene

Numărul tinerilor care nu vor să meargă la vot este mic, apreciază Cornel Șișianu. De loc este din raionul Cantemir și de mai bine de un an studiază la Facultatea de Inginerie din Sibiu. ”Merg la vot să nu voteze altcineva pentru mine și în favoarea altcuiva decât cred eu că merită. Voi vota chiar dacă nu sunt foarte mulțumit de candidații aleși de mine. Moldova? Bineînțeles că înspre Vest trebuie să evolueze”, spune Cornel. Alături de mai mulți colegi, și el va merge să voteze la secția amenajată în sediul Casei de cultură a studenților, din Cluj Napoca. ”Majoritatea vor merge la Brașov, căci este mai aproape. Noi am ales Clujul, deoarece mai apoi vrem să îl și vizităm”, mai arată Cornel. El arată că, în general, studenții vor rezolvarea unor probleme asemănătoare cu cele cu de pe agenda publică a României: eliminarea corupției, nivelul de trai, parcursul pro-european al țării.

Vizita lui Iohannis, remarcată de studenți

În cursul zilei de vineri, Klaus Iohannis a mers la Chișinău în calitate de președinte ales al României, la invitația președintelui Partidului Democrat Liberal din Moldova, Vlad Filat. ”Evoluţia Republicii Moldova în relaţia cu Uniunea Europeană a fost impresionantă, cetăţenii Republicii nu mai au nevoie de viză când mai vor să călătorească în spaţiul Schengen. România va sprijini ca şi până acum aderarea, prin susţinerea permanentă a intereselor Republicii Moldova în faţa UE. Aderarea Republicii Moldova este un proiect naţional al României. Îmi doresc mult ca aceasta să se întâmple în perioada mandatului meu de preşedinte al României”, a declarat Iohannis în cadrul vizitei sale. Care nu trece neremarcată de către studenți. ”Mi se pare în regulă că menține relațiile. Dar Klaus Iohannis are lucruri mai importante de făcut pentru țara lui”, apreciază Cristina Boghiu.

Alegeri ”cruciale”

Conferențiarul universitar dr. Eugen Străuțiu, din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Sibiu, conduce și Centrul de cercetări în relații internaționale, științe politice și studii de securitate. El consideră că alegerile de duminică au mai multe mize importante. ”Cred că miza majoră este cea de orientare politică internațională, cu influență asupra geo-politicii zonale, asupra raporturilor de forță între Occident și Est. În Moldova niciodată nu a fost o opțiune decisivă estul sau vestul. Sunt deschise toate opțiunile, chiar dacă ultima guvernare a fost una pro-europeană”, apreciază Străuțiu. În aceste condiții, el consideră că vizita lui Klaus Iohannis ”poate face diferența” în opțiunea majorității electoratului. De asemenea, profesorul sibian consideră că Republica Moldova face și alte alegeri, în paralel cu cele parlamentare. ”Este și o miză majoră modernizare Republicii Moldova. Este vorba de reformarea mai tuturor sectoarelor socio-economice. Poate ar trebui început cu Justiția, apoi cu cel politic, legile electorale și, în orice caz, și modernizarea economică așteaptă un alt cadru legislativ”, mai spune Străuțiu.

O campanie cu ”influențe rusești”

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI