Un student de la Universitatea Politehnică din București, David Baciu, a inventat un dispozitiv care ar putea să înlocuiască bastoanele clasice pe care le folosesc persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere.
Invenții ce ar putea reda vederea
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cel puţin 2,2 miliarde de persoane din întreaga lume suferă de o formă de deficienţă de vedere, de la un nivel uşor până la orbire totală. OMS afirmă că impactul financiar al pierderii de productivitate este de peste 25 de miliarde de dolari pe an pentru economia mondială. Încă de la începutul secolului 21, s-au încercat soluții pentru a face viețile mai ușoare pentru persoanele care au afecțiuni ale vederii.
România este implicată în ajutorarea nevăzătorilor
Într-o țară în care sporurile pentru persoanele nevăzătoare era mic și în care nu prea există cinematografe care să proiecteze filme pentru persoane cu deficiențe de vedere, sunt tineri care încearcă să facă viețile mai ușoare persoanelor nevăzătoare. Un dispozitivul portabil revoluţionar a fost dezvăluit în 2021. Aparatul recunoaşte feţe, indentitifică produse, coduri de bare, bancnote, culori şi poate spune inclusiv ora exactă. Acesta costă peste 23.000 de lei, dar statul român le-a pregătit o surpriză. Statul român, prin Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, anunțase atunci că oferă 7.000 de vouchere a 23.000 de lei, pentru achiziţionarea dispozitivelor.
OrCam este un dispozitiv activat de voce ce ajută nevăzătorii să facă activități pe care până acum le-au evitat.„Un dispozitiv asistiv, conceput în Israel, acum 10 ani de zile. Are la bază inteligență artificială și și-a propus într-adevăr să oferă independență persoanelor cu dizabilități de vedere sau complet nevăzători”, spune Dana Petruţan, head of sales.Aparatul se pune la orice pereche ochelari, iar persoana va putea vedea mult mai ușor.
O altă invenție românească provine de la startup-ul românesc .lumen, au fost distinși cu un mare premiu, Red Dot Luminary Award, ce echivalează cu Nobelul. Cei de la .lumen au colaborat cu Desiro Vision – un studio de design cu sediul în Cluj-Napoca, România, specializat în cercetare, proiectare și dezvoltare de produse, și au creat ochelari inovatori ce ajută la mobilitatea nevăzătorilor.
Brățara ar putea schimba viețile persoanelor cu deficiențe de vedere
O brățară cu senzori a fost inventată de David Baciu. Aceasta ar putea schimba viețile a 43 milioane de persoane nevăzătoare și a altor 295 de milioane de persoane cu deficiență de vedere. Absolvent de inginerie la Universitatea Politehnica din București, cu pregătire academică în mecanică și mecatronică, pasionat de modelare 3D, este în prezent CAD Drafter and Fabricator la compania Eggs Benedict Manufacturing S.R.L., potrivit paginii sale de Linkedin
David Baciu și-a prezentat invenția la concursul Techallenge, organizat de Universitatea POLITEHNICA din București și Honeywell România. Brățara ar putea da mai multă mobilitate persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere.
„Ideea a apărut în 2023 de la dorința de a ajuta oamenii care au astfel e probleme. Nu am ajuns la persoane nevăzătoare, dar aparatul l-am testat eu, legat la ochi, ajutat de prieteni. Sunt încântat să împărtășesc vestea minunată că am câștigat locul 2 în competiția de inginerie TeChallenge cu proiectul meu, "Dispozitiv mecatronic pentru persoanele cu deficiențe de vedere". Această călătorie a fost incredibil de plină de satisfacții și sunt recunoscător pentru oportunitatea de a contribui la domeniul ingineriei într-un mod atât de semnificativ.Dispozitivul mecatronic, înarmat cu senzori ultrasonici, scanează mediul înconjurător, oferind informații vârfurilor degetelor prin vibrații blânde. Această soluție inovatoare își propune să sporească semnificativ independența și mobilitatea persoanelor cu deficiențe de vedere”.
Alin Popa, coordonator competiție Techallenge, a declarat:
„Este un dispozitiv nou, inovator, ceva ce nu am mai văzut pe piața din România. Este un dispozitiv care poate fi implementat la scară largă, pentru că este micuț. Ar fi mai greu de a se obișnui persoanele cu el, pentru că e diferit de bastonul clasic”.
Cât ar putea costa? Cum funcționează brățara?
Brățara cu senzori inventată de David Baciu poate scana mediul înconjurător și este menită să înlocuiască bastonul clasic.
Este dotată cu un mini controller ce poate măsura distanța și nouă butoane care vibrează.
Potrivit Știrile PRO TV, produsul ar putea costa 500 lei dacă va fi vândut la scară largă.