Primăria Timișoara scoate beneficiarii de ajutor social să măture străzile. În orașul de pe Bega străzile sunt nemăturate complet din 1 noiembrie, deoarece contractul pentru acest serviciu cu societatea de salubritate care s-a ocupat în anii trecuți s-a încheiat, iar o licitație pentru desemnarea altui prestator nu a fost finalizată.
În prezent, una din societățile Consiliului Local, Horticultura SA, se ocupă de salubritatea stradală. Aceasta însă nu are nici utilaje nici capacitate umană pentru a curăța întreg orașul. Cu numai 20 de angajaţi şi două utilaje, Horticultura trebuie să golească coșurile de gunoi și să curețe în jurul lor în schimbul a aproximativ 34.000 de euro, contractul fiind semnat pe o perioadă de 80 de zile. În acest timp, teoretic, se va finaliza licitația și se va desemna o firmă de salubritate care să presteze, profesionist, acest serviciu. Compania a achiziționat un aspirator manual, pentru zona centrală și urmează să se doteze și cu o mașină de măturat.
Primarul Nicolae Robu se declara, săptămâna trecută, optimist: ”Horticultura va mătura, sunt coșuri pe marginea bulevardelor. Nu va fi o nenorocire, pentru că ne vom descurca în acest regim de forță majoră în care suntem. Trebuie să avem și grijă de curățenie. Vine sezonul rece și orașul nu va mai fi așa de animat”, explica edilul. Între timp, se simte tot mai mult nevoia de forță de muncă suplimentară, iar ideea salvatoare este să fie folosiți beneficiarii de ajutor social apți de muncă. ”Consider că toate persoanele apte de muncă trebuie să muncească, fiind nociv să li se dea bani din banii celor ce muncesc fără ca ei să facă ceva pentru ei. Asistența socială trebuie acordată ca gest de solidaritate, pur și simplu, doar persoanelor în dificultate: persoane vârstnice, persoane cu dizabilități”, a declarat Nicolae Robu presei locale.