Străzile din România, printre cele mai periculoase din UE

România ocupă un loc fruntaş în topul statelor membre ale Uniunii Europene cu cea mai mare rată a accidentelor rutiere mortale, conform unui studiu publicat, astăzi, de Consiliul European pentru Securitatea Transporturilor (ETSC).

În 2008, aproximativ 39.000 de persoane şi-au pierdut viaţa pe şoselele Uniunii Europene, cu 15.400 mai puţine decât în 2001, dar încă departe de limita de 27.000 de decese, stabilită de UE drept cifră ţintă a securităţii rutiere pentru 2010. Scăderea anuală medie din 2001 a fost de numai 4,4%, faţă de cele 7,4 procente necesare.

România şi Bulgaria sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care au înregistrat, anul trecut, o creştere a numărului de accidente rutiere mortale faţă de cifrele oficiale din 2001. Mai mult, ţara noastră conduce în acest top, cu o creştere de aproape 25%, având o medie de aproape 150 de morţi la un milion de cetăţeni.

Cel mai important progres, înregistrat în ţările baltice

Anul trecut, în accidentele rutiere din Uniunea Europeană au murit 79 de persoane la un milion de locuitori, faţă de 113 în 2001. În acest calcul intră şi persoanele care au murit în urma rănilor suferite în accidente rutiere în termen de 30 de zile. În Statele Unite ale Americii, în 2008, 122 de oameni la un milion de locuitori au murit în accidente rutiere, în timp ce în Australia, nivelul este de 69 de victime la un milion de locuitori.

Cu mai puţin de 50 de morţi la un milion de cetăţeni, străzile Suediei, Olandei şi ale Marii Britanii sunt cele mai sigure din Europa, după insula Malta. Cel mai mare progres în tentativa de a reduce numărul victimelor l-au înregistrat Estonia, Lituania, Slovenia şi Letonia. ETSC a anunţat că această ameliorare poate fi explicată parţial şi de criza economică, dar şi de nivelul ridicat al preţului petrolului de la începutul anului.