Străzi inundate de lumina Soarelui la miezul nopţii

Străzi inundate de lumina Soarelui la miezul nopţii

O firmă îşi luminează incinta cu stâlpi dotaţi cu panouri fotovoltaice. Cu 1 milion de euro poţi instala 1.000 de stâlpi stradali, şi primăriile ar scăpa definitiv de facturile la energie electrică.

Energia produsă cu ajutorul Soarelui intră cu greu în casele românilor. Cei care se ocupă de vânzarea şi montarea panourilor fotovoltaice spun că sunt foarte mulţi care se arată interesaţi, pun întrebări, le-ar surâde ideea, însă nu revin. Unul dintre motive este neîcrederea românilor în tehnologia fotovoltaică, în faptul că, în practică, lucrurile nu stau la fel cum sunt prezentate pe hârtie.

Reprezentanţii unei firme de componente electrice din Bucureşti au vrut să pună în practică un sistem bazat pe energia ecologică şi au ales să-şi lumineze curtea sediului central cu lumina de la Soare, prin intermediul panourilor fotovoltaice.

"După aproximativ un an de când le-am montat, n-am făcut nicio intervenţie, singură grijă pe care am avut-o a fost să le ştergem de praf din când în când şi să dăm zăpada de pe ele ca să-şi poată face treaba", explică brand manager George Demuşcă, reprezentant al Elbi, cel care a supravegheat îndeaproape montarea şi funcţionare panourilor solare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un stâlp a costat în jur de 800 de dolari

Ca putere, lumina stâlpilor e comparativă cu a celor din parcuri. Au fost montate becuri pe bază de led care au în total o putere nominală de 50 W. Panourile au mai puţin de 1 mp şi o durată de viaţă de 25 de ani. "Pe timp de noapte, stă aprins între 8 şi 10 ore. Rezerva de energie este stocată pentru cel puţin 4 zile, atunci când vremea este ploioasă, fără soare", explică managerul Demuşcă. Stâlpii de iluminat au fost aduşi din China, iar unul a costat în jur de 800 de dolari.

În viitor, cu astfel de corpuri de iluminat, alimentate de la panouri solare, dar cu mult mai puternice, ar putea fi iluminate marile bulevarde şi autostrăzile. "E noua tendinţă în ţările dezvoltate. În China am văzut că majoritatea autostrăzilor sunt luminate prin intermediul panourilor fotovoltaice", explică Demuşcă. Deocamdată, singurul impediment ar fi preţul ridicat al corpurilor de iluminat care folosesc ledul.

Trecerile de pietoni eco

Prin intermediul panourilor fotovoltavice sunt semnalizate şi câteva dintre trecerile de pietoni din Capitală. Acestea au panouri luminoase şi leduri care, cu ajutorul unui senzor de mişcare, luminează marcajele rutiere atunci când trece un pieton.

Primele 25 de treceri eco au fost montate în zonele indicate de poliţiştii rutieri, acolo unde au fost cele mai multe accidente în ultima perioadă. Proiectul mai are în vedere încă 39 de astfel de zebre şi a costat Primăria Bucureşti 5,6 milioane de euro. STUDII DE CAZ

Preţul unui sistem fotovoltaic pentru case Pentru o casă de vacanţă

  • sistem de 1.200 W;
  • asigură necesarul de energie pentru 8-12 becuri economice, un hidrofor, maşină de spălat, centrală termică, televizor, radio, computer;
  • pachetul conţine: modul fotovoltaic (6 bucăţi) - 6.000 euro; regulator de încărcare
  • 250 euro; 2 acumulatori - 1.000 euro; invertor (transformă curentul continuu în curent alternativ) - 1.700 euro. În total: 9.000 euro;
  • un avantaj ar fi faptul că în cazul apariţiei unor consumatori suplimentari, sistemul de panouri se poate extinde. Termenul de garanţie al unui panou este de 20 de ani.

Pentru o casă de locuit

  • sistem de 1600 W
  • asigură necesarul de energie pentru toate electrocasnicele (aspirator, mixer, uscător de păr etc.) precum şi pentru celelalte componente care consumă curent. Sistemul este calculat pentru o casă care are un necesar zilnic de energie electrică de peste 5.000 Wh;
  • pachetul conţine: modul fotovoltaic (9 bucăţi), regulator de încărcare, 4 acumulatori (durată de viaţă de aproximativ 8 ani) şi un invertor. În total ar costa aproximativ 11.000 de euro;
  • dacă nu este tot timpul soare în zona respectivă, există posibilitatea de a construi un sistem hibrid. Se poate reununţa la 4 dintre panourile fotovoltaice şi se montează o turbină de 1.000 W pentru a produce energie eoliană. Un astfel de sistem ar costa cu aproximativ 1.000 de euro mai puţin.