Străinii o duc bine în România când îi învaţă metehnele

Străinii o duc bine în România când îi învaţă metehnele

Kurt Strohmayer, fostul CEO de la Hotelul Marriott, conduce firma pe care a înfiinţat-o anul trecut şi spune că, în ciuda crizei, a birocraţiei şi a infrastructurii, România este raiul investitorilor.

Îi place România şi nu intenţionează să plece de aici prea curând pentru că este convins că a descoperit o mină de aur.

După şase ani petrecuţi în fruntea Hotelului Marriott, din Capitală, Kurt Strohmayer a pus pe picioare propriul business în România - el oferă consultanţă pentru antreprenorii care doresc să investească în sectorul turistic din România.

Are cunoştinţe solide în domeniu, după 30 de ani de experienţă, contacte şi ştie metehnele sistemului ca pe propriul buzunar. Aceasta pare a fi, de altfel, cheia succesului pentru investitorii străini - posibilitatea de a dribla birocraţia şi a învăţa sistemul, pentru a putea să se folosească de caracteristicile lui.

Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, spune el - cererile curg atât din partea străinilor, cât şi a românilor.

„În prezent, conduc un proiect pentru un hotel la Cluj, şi un alt proiect pentru un complex turistic la Snagov. În ambele cazuri, investitorii sunt români”, povesteşte Kurt Strohmayer.

Potenţial investiţional în turism şi „energie verde”

Fostul CEO de la Marriott consideră că turismul din România încă mai poate fi exploatat.

„De exemplu, aici nu există încă resorturi de lux sau spa-uri. Sau infrastructură la munte - în acest domeniu trebuie să se muncească mult, pentru că facilităţile din prezent cam lasă de dorit. Din acest motiv, românii preferă să plece la schi în străinătate, în Austria sau în Italia. Cei mai mulţi ar rămâne în ţară şi şi-ar cheltui banii aici, dacă hotelurile şi infrastructura de la munte ar fi mai bune”, consideră Strohmayer.

Potrivit acestuia, România are peisaje minunate neexploatate corespunzător - Marea Neagră, Delta Dunării. Acesta este convins că, în zece ani, România va putea ajunge la nivelul economic al Italiei sau Spaniei.

„Ţara are incredibil de multe resurse. Gaz, aur, ulei, carbon, acces la mare, oameni educaţi. Sectorul energiei regenerabile, de exemplu, este până astăzi controlat de investitori străini. Dar şi România are specialişti în acest domeniu. Deocamdată, aceşti specialişti pleacă din ţară. Dar în curând vor câştiga şi aici un salariu rezonabil, astfel că România va prelua controlul asupra pieţei energiei regenerabile”, crede austriacul.

Dincolo de interesele economice, Kurt Strohmayer nu are de gând să plece din România şi pentru că se simte foarte bine. Fapt ce-l datorează oamenilor de aici.

„Românul nu-mi dă niciodată sentimentul că sunt un străin. El încearcă, mai degrabă, să înveţe de la străinii. Eu am lucrat în multe ţări şi deseori m-am confruntat cu lipsa de încredere, aveam sentimentul că nu sunt acceptat. Asta nu mi s-a întâmplat niciodată în România”, mărturiseşte el.

OPINIE

În România, investitorii se pot întâlni cu orice ministru

EVZ: Investitori străini se plâng că în România există prea multă birocraţie şi că legislaţia e ca o junglă impenetrabilă. Acestea nu vă sperie? Kurt Strohmayer: Cine zice că în România există prea multă birocraţie nu a înfiinţat niciodată o firmă într-un alt stat. Din experienţă ştiu că în nicio altă ţară nu este mai uşor să înfiinţezi şi să conduci o firmă, ca în România. Aproape că nici nu există un sistem administrativ aşa de stufos.

În Rusia, de exemplu, un investitor străin poate să se confrunte cu multe obstacole. Acolo le este interzis străinilor să cumpere teren şi să deţină o firmă în proporţie de 100%. Dar şi în Spania sau Austria, birocraţia e mai complicată decât aici.

Camerele de comerţ străine menţionează des că România trebuie să rezolve o serie de probleme, ca de exemplu infrastructura sau reformele în domeniul fiscal... E adevărat. Guvernul investeşte prea puţin în infrastructură. Construirea unei autostrăzi durează o veşnicie. E limpede că investitorii noi preferă în aceste condiţii Turcia, unde există autostrăzi peste tot.

Sunt convins că reformele vor veni. Guvernul îşi doreşte să realizeze reformele, asta este impresia mea. Nu înţeleg de ce investitorii străini vorbesc doar despre dezavantajele României, pentru că există atât de multe avantaje. De exemplu, nu am văzut niciodată un guvern care să fie atât de deschis pentru fiecare investiţie cum este guvernul român. Dacă un investitor îşi doreşte o întâlnire cu un ministru - în România nu este nicio problemă.

La evenimentele Consiliului Investitorilor Străini invităm des şi miniştri, chiar şi pe primul-ministru - şi vin toţi. Le spunem unde dorim îmbunătăţiri şi adesea aceste cereri sunt realizate. Nicăieri nu există această apropiere a guvernului.

Vă împărtăşesc optimismul şi alţi investitori austrieci? Da, starea de spirit printre noi este bună. Nu ne gândim să plecăm de aici. Nu cunosc pe nimeni care se întreabă dacă ar trebui să se mute. E adevărat că România va găzdui, în viitor, mai puţini investitori nou-veniţi faţă de anii trecuţi. Dar este normal, acest lucru nu are legătură cu România, ci este legat de criză.

Important este să rămână firmele care sunt deja aici. Credeţi-mă, în curând România nu se va mai baza aşa de mult pe investitori străini. În 10 ani, România va face parte din top 10 ţări ale UE.

Românul nu-mi dă sentimentul că sunt un străin.” KURT STROHMAYER, fost CEO Marriott Bucureşti

CARIERĂ

30 de ani de experienţă în turism

  • Kurt Strohmayer şi-a început cariera în industria hotelieră în anul 1977, ca ucenic al bucătarului-şef din Hotelul Grand Wiesler în Graz, Austria
  • a lucrat în hoteluri din Bermude, Geneva, Istanbul, Mallorca, Moscova şi Viena, ocupând poziţii diferite la departamentul de mâncare şi băuturi
  • a ocupat prima dată poziţia de conducere a unui hotel în anul 2000, ca general manager al Complexului Hotelier Mallorca Marriott Golf Resort&Spa
  • în 2003, a venit la conducerea Hotelului Marriott din Bucureşti
  • din iunie 2009 şi-a întemeiat propria companie Aducco Management.

Ne puteți urmări și pe Google News