Strada Monica Lovinescu

Strada Monica Lovinescu

Primarul Capitalei Adriean Videanu a aprobat, astăzi, în regim de urgenţă, ca două străzi noi din Capitală să fie denumite Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, la solicitarea Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc.

Străzile care vor primi numele celor două personalităţi vor fi artere noi, astfel încât cetăţenii care locuiesc în zonă să nu fie nevoiţi să-şi modifice actele de identitate şi de proprietate.

Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (IMER) i-a trimis, astăzi, o solicitare primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, în care cere atribuirea numelor de Monica Lovinescu şi de Virgil Ierunca pentru două străzi din Bucureşti.

"Cele două personalităţi săvârşite din viaţă de puţin timp au reprezentat împreună poate cea mai importantă instituţie a exilului românesc. Mai întâi la postul de radio Paris, apoi mulţi, mulţi ani la «Europa Liberă» au ţinut trează, atât cât s-a putut, conştiinţa intelectualului român din ţară pentru ca el să nu abdice de la menirea lui. Ei doi au reprezentat în exil adevăratele valori româneşti batjocorite sau voit ignorate în ţară de regimul comunist. Ei doi au reprezentat adevărate repere pentru românii de pretutindeni, încurajându-i pe cei din ţară să poată rezista anihilării lor ca oameni de către regimul totalitar şi dictatorial instalat la Bucureşti", se arată în cererea semnată de preşedintele IMER, Dinu Zamfirescu.

Institutul cere edilului şef al Capitalei să "facă un act de dreptate", arătând astfel că se recunoaşte păstrarea memoriei unor români care au spus "un nu hotărât comunismului".

Criticul literar Monica Lovinescu a încetat din viaţă în 20 aprilie, la Paris. Ea ar fi împlinit, în luna noiembrie, 85 de ani.

Urnele funerare ale Monicăi Lovinescu şi ale lui Virgil Ierunca au fost aduse din Franţa în România în 25 aprilie, fiind depuse la Ateneu, unde s-a efectuat o ceremonie comemorativă la care a şi preşedintele Traian Băsescu.

Urnele celor doi au fost apoi depuse la Casa Lovinescu, unde au rămas până după Paşte, ulterior fiind depuse în cavoul familiei Lovinescu, de la Fălticeni, potrivit dorinţei scriitoarei.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:22

Ne puteți urmări și pe Google News