STOP JUSTIŢIEI NEDREPTE: Bătrân de 89 de ani care aşteaptă finalul unui proces banal

STOP JUSTIŢIEI NEDREPTE: Bătrân de 89 de ani care aşteaptă finalul unui proces banal

EPISODUL 11. Petru Vanea, din judeţul Cluj s-a trezit cu o construcţie ilegală pe terenul primit ca veteran de război.

Din 2008, un bătrân de 89 de ani din localitatea Floreşti, judeţul Cluj, aşteaptă ca justiţia română să-i facă dreptate după ce s-a trezit că un necunoscut şi-a construit o casă pe terenul său de 400 de metri pătraţi, pământ pentru care bătrânul are acte de proprietate.

Petru Vanea este veteran de război, iar după ce a fost lăsat la vatră a primit un lot de teren în comuna Floreşti. În urmă cu patru ani, bătrânul a descoperit că un localnic a construit pe o bucată din terenul său şi, din cauză că n-au ajuns la nicio înţelegere, Vanea a decis să apeleze la ajutorul instanţei. Însă, din 2008 şi până în prezent magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca nu au reuşit să finalizeze judecarea dosarului.

Următorul termen, fixat într-o duminică

Procesul lui Petru Vanea a pornit de la început sub auspicii nefavorabile, primul termen stabilit pentru data de 26.01.2009 fiind amânat pentru ca reclamantul să-şi angajeze un avocat.

Apoi, pe 30 martie 2009, judecătorul de caz îl numeşte pe expertul Marius Mădărăşan să efectueze expertiza în cauză. La următorul termen, pe 22 iunie 2009, Marius Mădărăşan transmite o adresă instanţei prin care susţine că poate finaliza expertiza în doi ani.

Judecătorul îi trimite expertului o adresă în care îi solicită urgentarea acţiunii, iar la următoarele două termene, pe 15 martie 2010 şi pe 25 octombrie 2010, sunt transmise alte două adrese către expert şi se stabileşte un nou termen de judecată, pe 20 februarie 2011. Termen ce nu va putea fi judecat deoarece magistratul nu a realizat că 22 februarie 2011 este într-o zi de duminică. CAZUL PETRU VANEA

"Să vină judecătorul să vadă că s-a făcut o casă pe pământul meu!"

Cu mari eforturi, Petru Vanea răspunde monosilabic la întrebări. Mintea îi e încă lucidă, dar din păcate trupul nu-l mai ascultă. La un moment dat îşi şterge o lacrimă şi se opreşte, dialogul fiind continuat de nora acestuia, educatoare la grădiniţia din sat. În urmă cu un an, bătrânul mai putea să se prezinte la termenele de judecată fixate la distanţe foarte mari.

"Dacă ai bani, ai mamă şi tată. Dacă nu, nu. Eu, unul, n-am bani şi poate de aceea mă poartă cu anii. Poate aşteaptă să mor", declara Petru Vanea în septembrie 2009.

"Procesul îl ducem noi mai departe"

În prezent, bătrânul este grav bolnav, având în permanenţă nevoie de sprijinul fiului şi al nurorii sale. "Trebuie să avem mare grijă de dumnealui şi să stăm în permanenţă lângă el. Procesul îl ducem noi mai departe pentru că nu este corect ca justiţia să nu facă nimic, chiar dacă este vizibil din avion că terenul nostru a fost ocupat de o altă persoană care a construit o casă pe el", spune Victoria Vanea, nora lui Petru Vanea.

Expertiza a fost amânată

Din pensia lui de 1.000 de lei, care cuprinde şi indemnizaţia de veteran de război, Petru Vanea a reuşit să tocmească un avocat care să-l apere în proces, cu 2.000 de lei, şi să plătească un avans de 1.000 de lei pentru efectuarea expertizei care de trei ani nu se mai face.

"Parcă mai trebuie expertiză... Să vină judecătorul să vadă că s-a făcut o casă pe pământul meu", reuşeşte să spună, cu greu, Petru Vanea. Numai că, judecătorul a dispus efectuarea unei expertize tehnice cadastrale, care să stabilească dacă cele spuse de bătrân, şi anume că cineva i-a construit pe teren o casă, sunt adevărate.

"Nu e de ajuns că acea casă există, acum trebuie şi expertiză. În acest caz, actele vorbesc. S-a încercat o tentativă de expertiză, dar s-a amânat, iar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Alţii din Floreşti au făcut averi frumoase din vânzarea de terenuri. Socrul meu a avut un teren micuţ, care a devenit inutilizabil după ce persoana cu care ne judecăm a construit chiar la stradă o casă, pe o suprafaţă de patru ari. Terenul care a rămas în spate a devenit inutilizabil", mai spune Victoria Vanea.

Doi ani pentru expertiză

Şi pentru ca totul să fie şi mai complicat, expertul desemnat de judecătorul de caz a cerut un termen de doi ani pentru finalizarea expertizei tehnice.

În replică, oficialii Judecătoriei Cluj- Napoca susţin că s-a ajuns la această situaţie din cauza numărul foarte mic de experţi cadastrali care se ocupă de expertizele judiciare.

Pe lângă toate acestea, ultimul termen de judecată a fost stabilit într-o zi nelucrătoare, pe 22 februarie 2011. Potrivit judecătorului Lucian Mihăiţă, purtător de cuvânt al Judecătoriei Cluj-Napoca, dosarul va primi un alt termen. "Dacă ai bani, ai mamă şi tată. Dacă nu, nu. Eu, unul, n-am bani şi poate de aceea mă poartă cu anii. Poate aşteaptă să mor." PETRU VANEA, justiţiabil

SERIAL EVZ:

  • CAMPANIE EVZ. Stop justiţiei nedrepte!
  • EPISODUL 1: Refren din justiţia română: proces mic, travaliu mare
  • EPISODUL 2: Un război în justiţie de-o seamă cu democraţia
  • EPISODUL 3: "Politicienii parlamentari fac rău justiţiei prin legile pe care le dau"
  • EPISODUL 4: Un proces mai lung ca viaţa
  • EPISODUL 5: "Avocaţii au fost o frână în calea medierii"
  • EPISODUL 6: Procesele veşnice de la noi, criticate de Europa
  • EPISODUL 7: Edilii Capitalei ignoră instanţa
  • EPISODUL 8: "Puricele s-a judecat cu elefantul şi a câştigat"
  • EPISDOUL 9: Lupta pentru o moştenire, "suspendată" în instanţe de peste un deceniu
  • EPISODUL 10: Cum au vindecat instanţele un bolnav mintal în şase ani

Ne puteți urmări și pe Google News