O reuniune dramatică în videoconferinţă a liderilor europeni privind criza economică dezlănţuită de coronavirus

După cum relatează Huffpost, potrivit unor surse diplomatice, preşedintele guvernului italian Giuseppe Conte împreună cu cel spaniol Pedro Sanchez, au blocat proiectul de concluzii care circula la începutul după amiezii şi care nu conţinea referiri nici pentru folosirea Mecanismului european de stabilitate, nici măcar în ceea ce privesc eurobondurile. Propunerea italo-spaniolă este de a încredinţa sarcina de a face o propunere celor 5 preşedinţi ale insituţiilor europene: „Zece zile are timp UE pentru a face ordine”, ar fi fost cuvintele lui Conte către ceilalţi lideri.

Alături de Italia şi Spania, s-au mai raliat şi Franţa, dar şi Portugalia, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Slovenia şi Belgia

S-a făcut  front comun împotriva nordului: Olanda, Germania, Finlanda la care s-a adăugat şi Austria, contrare să împartă riscurile economice ale crizei dictată de pandemie. În principiu, cei cinci şefi ai celor mai importante instituţii europene sunt de acord cu rebelii. La acest punct „este vorba de a acţiona cu instrumente financiare inovative şi realmente adecvate pentru a reacţiona adecvat la un război pe care trebuie să-l ducem împreună pentru a-l câştiga cât mai repede posibil. Un răspuns puternic şi adecvat pe care-l datorăm cetăţenilor noştri şi în definitiv, întregii Europe. Ce vom spune cetăţenilor noştri dacă Europa nu se demonstrează capabilă de o reacţie unitară, puternică şi concisă faţă de un şoc neprevăzut de o aşa gravitate, o gravitate epocală.

Cum mai putem păstra şabloane vechi în situaţia de acum a Europei care e cu un picior în groapă? Dacă cineva se gândeşte că mecanismele de protecţie, elaborate în trecut, sunt valabile, vă spun clar, păstraţi-le pentru voi, fiindcă Italia nu are nevoie de ele. Consecinţele de după Covid-19 trebuie înfruntate nu în următoarele luni,ci începând de mâine dimineaţă”, a răbufnit Giuseppe Conte, primul ministru italian.