Stolojan: "Premierul angajează un guvern viitor cu nişte măsuri aiuristice"
- Adam Popescu
- 13 noiembrie 2008, 02:00
Planul anticriză propus de Tăriceanu este catalogat de partide drept o mişcare electorală.
Cu toate acestea, doar PDL îl critică dur pe premier, în vreme ce PSD susţine că e nevoie de o discuţie serioasă, iar UDMR, care este la guvernare alături de liberali, vorbeşte de responsabilitatea executivului chiar şi pe ultima sută de metri a mandatului.
Planul anunţat de Tăriceanu a fost catalogat de Theodor Stolojan, candidatul PDL la funcţia de prim-ministru, drept „un simplu discurs electoral folosind sediul guvernului“. „Domnul Tăriceanu vine cu un plan de măsuri care sună foarte frumos, dar care n-au efect sau sunt pur şi simplu de campanie electorală. Propunerile Domniei Sale demonstrează că e rupt de realităţile din România“, a comentat Stolojan.
Potrivit liderului PDL, „nu poţi să propui reducerea cu 10 puncte procentuale a CAS, când ştii că bugetul asigurărilor sociale este dezechilibrat, fără să spui cât se va crea deficitul şi nici de unde îl acoperi“. Stolojan consideră că Tăriceanu „e confuz“ când vorbeşte de neimpozitarea dividendelor reinvestite, măsura necesară fiind, în opinia sa, scutirea de impozit a profitului reinvestit. Cât despre acordarea a 1.000 de euro pentru fiecare loc de muncă creat, democrat-liberalul crede că „e o sumă care spune prea puţin unei întreprinderi“.
„Domnul Tăriceanu nu mai are legitimitate, dar angajează un guvern viitor cu nişte măsuri aiuristice“, a conchis Stolojan.
Geoană: Să nu facem concurs de frumuseţe electorală
Liderul PSD, Mircea Geoană, crede că planul lui Tăriceanu conţine „câteva elemente de bun-simţ“, iar social-democraţii sunt deschişi la dialog „dacă ideile sunt bune“. „Există evident şi elemente de factură electorală, dar acestea trebuie date la o parte într-o discuţie serioasă. Noi privim cu seriozitate ideile care vin din orice zonă. Şi noi avem câteva propuneri, şi Stolojan are două-trei idei bune. Trebuie să ne uităm şi la ce spune BNR, şi la sindicate, şi la mediul de afaceri. Nu trebuie să facem un concurs de frumuseţe electorală, ci trebuie să ne gândim la un pachet coerent de măsuri pe care să-l adopte viitorul guvern“, a spus Geoană.
El a adăugat că „e obligaţia noului guvern şi a noului parlament să adopte un plan de măsuri anticriză“. La rândul său, vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, a admis că ieşirea premierului a avut unele raţiuni electorale, prin raportare la campania pentru parlamentare a PNL.
„Totuşi, e o situaţie mai specială. Am văzut ce se întâmplă în jurul nostru şi un guvern responsabil, chiar dacă pe ultima sută de metri, trebuie să analizeze cam ce ar trebui să se facă pentru a diminua efectele acestei crize“, a spus Borbely. (A contribuit Andi Manciu)