Știri false despre rujeolă, pe internet

Povestea publicată, zilele acestea, pe diverse siteuri și pe Facebook, care spune că „virusul rujeolei nu există” este veche, dar a fost „resuscitată” pentru a crește numărul cititorilor. Despre ce este vorba?

Un biolog german, care a scris pe blogul său, încă din 2011, că oferă 100.000 de dolari celui care dovedește că rujeola este un virus, a fost obligat, în primă instanță, de un tribunal din Germania, să plătească acești bani, în 2015. 

Stefan Lanka crede că boala este psihosomatică, nu virală.

Un medic german, David Barden, a adunat mai multe dovezi (șase studii publicate pe această temă), i le-a trimis și a cerut banii. Susținând că nu este convins, Lanka nu a plătit și a fost dat în judecată. A fost condamnat de tribunalul din Ravensburg să plătească suma promisă.

Final incert

Lanka a făcut apel la acea sentință, iar știrea publicată acum se referă la ceva ce s-ar fi petrecut în ianuarie 2017. Site- uri internaționale, puțin sau deloc cunoscute, care promovează tratamentele alternative și se pronunță împotriva vaccinării, au preluat această poveste titrând: „Curtea Supremă din Germania a decretat că rujeola nu există. Milioane de nemți au fost vaccinați inutil”. Verdictul nu apare în nicio publicație serioasă din Occident și este greu de verificat veridicitatea ei. Conform medicilor, ruje ola este o boală infecțioasă foarte contagioasă, care poate duce la complicații periculoase.