Știrea momentului! Acord istoric româno-american, ce se întâmplă în următorii 10 ani UPDATE
- Feri Predescu
- 9 octombrie 2020, 19:45
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, semnează cu secretarul american pentru energie, Dan Brouillette, Acordul de cooperare interguvernamentală pentru retehnologizarea Unității 1 de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă și pentru continuarea construirii reactoarelor 3 și 4, proiect în valoare de peste 8 miliarde de dolari.
UPDATE În urmă cu puțin timp, la Washington s-a semnant acordul inițial de cooperare pentru proiectele de energie nucleară Cernavodă și sectorul energiei civile din România, anunță Ministerul Economiei
„Astăzi, Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.
Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1. Acest acord subliniază importanța parteneriatului strategic între Statele Unite și România și angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetică în regiune.
„Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă și fără emisii, iar industria nucleară din SUA așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”, a declarat Secretarul Brouillette. „Acest acord între SUA și România sporește cooperarea noastră energetică reciprocă și va consolida securitatea energetică a ambelor națiuni.”
„Astăzi, România face un uriaș pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energetică, și anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a spus ministrul Popescu.
Acest parteneriat va asigura securitatea energetică, va conduce la creștere economică și va implementa cele mai înalte standarde de siguranță. Energia nucleară va continua să joace un rol proeminent în mixul energetic național al țării, oferind României energie fiabilă fără emisii, pentru a satisface cererea sa crescândă de electricitate.
Statele Unite și România vor continua să consolideze relația noastră bilaterală în cadrul diferitelor cadre multilaterale, inclusiv Parteneriatul pentru cooperare energetică transatlantică (P-TEC) creat sub administrația Trump. În cadrul P-TEC, SUA și România co-prezidă un grup de lucru privind cooperarea nucleară civilă. Acest grup de lucru va rămâne o piatră de temelie pentru extinderea acestui parteneriat strategic și comercial”.
Virgil Popescu, ministrul român al Economiei, se întâlnește, vineri, în jurul orei 18,00, ora României, cu secretarul american pentru energie, Dan Brouillette, pentru a parafa un Acord de cooperare interguvernamentală care vizează un proiect, ce se va întinde pe cel puțin 10 ani. Proiectul va cuprinde, în primul rând, retehnologizarea Reactorului 1 de la CNE Cernavodă, însemnând extindere duratei de funcționare a Unității, care a fost dată în exploatare comercială la sfârșitul lui 1996.
Acordul interguvernamental româno-american include și reconstruirea Unităților 3 și 4, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, făcând referire la „renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă”. Potrivit diplomatului american, proiectul, în totalitate, ar avea o valoare de 8 miliarde de dolari reprezentând „o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică”.
De altfel, la sfârșitul lunii iulie prim ministrul Ludovic Orban declara că Executivul pregătește investiţii în valoare 8-9 miliarde de euro la Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, atât pentru retehnologizarea reactorului 1, cât și pentru construirea reactoarelor 3 şi 4, urmând să fie finalzate în 2030. Era perioada în care guvernul renunțase la colaborarea cu partea chineză.
Declarația premierului venise după ce SN Nuclearelectrica dăduse drumul licitației pentru întocmirea studiului de fezabilitate privind retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă, contract în valoare de 1,2 milioane de euro.
Decizia de retehnologizare a Reactorului 1 de la Cernavodă a fost aprobată de SNN în urmă cu trei ani și privea faza care include lucrările pregătitoare și finalizarea tututor studiilor, inclusiv extinderea numărului de ore de operare, etapă care se va finaliza cu supunerea spre aprobarea AGA a studiului de fezabilitate.