Stima de sine scăzută, o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni. Cum poți să iți recapeți încrederea în tine?

Depresie. Sursă: Pixabay

Stima de sine are un rol important în toate momentele din viața noastră. Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu o stimă de sine scăzută, iar asta influențează modul în care ceilalți ne tratează și are un impact negativ în orice decizie pe care o luăm. Iată cum poți să iți recapeti încrederea în tine.

Stima de sine este părerea ta despre tine, despre cum crezi că te percep ceilalți , despre realizările tale.

O stimă de sine scăzută este atunci când persoana crede că nu este bună de nimic, că nu merită iubirea oamenilor din jur sau că nimic din ceea ce face nu este valoros. În momentul în care cineva nu mai are încredere în sine simte că totul se prăbușește, dar marea problemă este că influențează negativ fiecare zi din viață sau felul în care ceilalati îl tratează .

Un studiu revoluționar desfășurat la Universitatea din Washington a descoperit că până la vârstă de cinci ani copiii au o stimă de sine comparabilă cu cea a unui adult, dar cu timpul scade din cauza factorilor exteriori.

O stima de sine prea înaltă poate fi nesănătoasă, dar una prea joasă poate duce la depresie severă, specialiștii încurajează persoanele să atingă un echilibru, o viziune realistică și pozitivă.

 

Semne ale stimei de sine scăzute :

-Pierderea încrederii în propria persoană. Încrederea în sine înseamnă o gândire pozitivă în fiecare moment din viață și trecerea cu brio peste obstacolele de zi cu zi. Un caiet în care persoana își notează lucurile pozitive din viață sau calitățile pe care le are ajută la stima de sine.

-Comparația cu alte persoane . În momentul în care o persoană se compara cu alta, stima de sine tinde să scadă, vazandu-i pe ceilalți mai buni decât ea.

-Probleme în exprimarea dorințelor.  O persoană cu stimă de sine scăzută are probleme în cererea drepturilor, ea consideră că nu i se cuvine nimic, iar lucrul ăsta poate duce chiar la depresie. Familia unei persoane cu o stimă scăzută de sine trebuie să încurajeze femeia/bărbatul cât mai mult.

-Incapacitatea de a accepta compliente. Studiile arată că persoanele cu stimă de sine scăzută privesc cu suspiciune orice compliment pe care îl primesc, considerând că acesta este ireal. Persoana trebuie să își reamintească că este unică și plină de calități.

Sfaturi pe care specialiștii le oferă:

-Dialog pozitiv cu sine

-Nu te compara cu ceilalţi

-Nu te lupta să atingi perfecțiunea

-Nu da în tine când faci o greșeală

-Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți schimba

-Implică-te în activităţi care îţi fac plăcere

-Înconjoară-te de oameni susțînători

-Sărbătoreşte lucrurile mărunte