Steve Buscemi (53 de ani) zâmbeşte larg în timp ce vorbeşte despre complexul său personaj, "Nucky" Thompson, un lider politic puternic şi corupt din Atlantic City în vremea Prohibiţiei, care încearcă să evite sau să-şi anihileze inamicii sau detectivii aflaţi pe urmele sale.
Inspirat de cartea "Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Corruption in Atlantic City", scenaristul şi producătorul laureat cu Emmy, Terence Winter, a adaptat povestea pentru micul ecran.
Primul episod, produs cu un buget similar unui film independent mediu, a fost regizat de Martin Scorsese şi a reuşit să fie cel mai scump episod-pilot din istoria televiziunii. Dar succesul imediat de care s-a bucurat serialul în plan internaţional a justificat costurile înalte.
Publicul de pretutindeni l-a adorat instantaneu, HBO a cerut un nou sezon şi, în septembrie anul trecut, Scorsese a fost laureat cu premiul Emmy pentru geniul său regizoral dovedit încă o dată cu "Imperiul din Atlantic City".
După primul sezon, Steve Buscemi a fost nominalizat la premiul Asociaţiei Criticilor de Film de Televiziune şi la premiul Emmy. În România, cel de-al doilea sezon al serialului se difuzează în fiecare vineri, de la ora 20.00 (două episoade) şi în reluare, duminica, după filmul din prime time.
EVZ: Cum e să lucrezi din nou cu Scorsese?
Steve Buscemi:
Marty adoră actorii. Îi place să stea de vorbă cu ei, să discute scenele şi perioada în care are loc acţiunea. Ştie o tonă de lucruri despre filme, artă, muzică şi istorie.
Adoră să creeze viaţă pe ecran. Are încredere şi se bazează pe actori care, astfel, se simt apreciaţi. Cât ştiai despre perioada asta, despre Atlantic City şi Nucky Thompson, pe care adorăm să-l urâm? Nu-l urî!… Desigur, ştiam câte ceva despre perioada asta.
Dar citind cartea "Boardwalk Empire", am aflat câte ceva despre Atlantic City. A fost foarte distractiv s-o citesc şi să fac cercetări. Când am citit scenariul, mi s-a părut că se păstrase absolut totul. Totul era prezentat în detaliu. Asta e ceea ce vrea orice actor – scenarii complicate şi complexe.
Un om casnic Unde se află personajul tău la începutul acestui sezon? Acasă situaţia e cu totul alta, dar Nucky pare să fie acelaşi. Există o evoluţie în personaj?
Principala evoluţie în cel deal doilea sezon e că se ataşează de Margaret şi de copiii ei şi locuiesc împreună. Şi deşi, chiar în prima scenă, îl vedeţi că pierde noaptea, e destul de casnic şi cred că se simte fericit. Nu cred că a căutat un înlocuitor pentru soţia sa, dar Margaret a retrezit sentimente pe care le credea dispărute. În rest, e tot cu spatele la zid. Se chinuie să-şi păstreze puterea şi asta e misiunea sa tot sezonul. Sunt oameni care vor să-i ia locul.
Nucky e avid după putere, dar e şi un personaj foarte plăcut. Cât de influent va fi el în sezonul doi?
Cred că e mai mult decât o simplă poftă de putere. Cred că-i place sincer să aibă grijă de Atlantic City, cred că totul ţine de ego. Îi place să conducă totul şi chiar crede că e de ajutor. Nu e vorba doar de lăcomie. Nu spun că nu e şi lăcomie, dar e şi altceva, ceva ce-mi place să scot în evidenţă – îi place cu sinceritate ceea ce face.
Personaj vs. oameni reali
Nucky Johnson a existat în realitate şi, potrivit datelor istorice, a fost implicat în cam toate scandalurile epocii. S-au îndepărtat scenariştii de acest adevăr istoric pentru a-l face pe Nucky să pară mai onest?
Personajul meu e inspirat de Nucky Johnson, dar eu sunt Nucky Thompson, aşa că Terry Winter îşi poate lua ce libertăţi vrea. Ador felul în care personajul meu se intersectează cu oameni şi evenimente reale. Terry îşi permite libertăţi, dar are grijă să nu se îndepărteze prea mult de adevărul istoric.
Cât de implicat eşti în procesul de scriere a scenariilor?
Atât de mult cât pot, pentru a fi de ajutor. Întreb numai atunci când simt că nu înţeleg ceva sau când cred că acel lucru e foarte important pentru întreg sezonul. Mai mult de-atât nu vreau să ştiu. Prefer să fiu surprins, aşa cum îmi doresc să fie surprins şi publicul.
Puţini cunosc foarte multe despre epoca Prohibiţiei. Cu toate astea, povestea îi fascinează – oare de ce?
Nu ştiu. Ştiu doar că scenariile sunt grozave şi că se acordă foarte multă atenţie detaliilor de epocă. Serialul e foarte specific. Are multe personaje grozave şi poveşti diferite iar, în general, oamenii adoră gangsterii. Nu e un subiect atât de străin.
Am crescut cu astfel de filme, cu Cagney şi cu Bogart, iar acum, formatul de serial ne permite să explorăm acea epocă în amănunt. Şi cred că oamenii iubesc serialul din motive foarte variate şi foarte personale. Tatălui meu îi place pentru că e epoca tatălui său. S-a născut în 1930, dar îşi aduce aminte de Atlantic City şi de excursiile făcute acolo… Dar, pentru el, serialul e o revelaţie. Habar nu avea…
El mergea acolo cu părinţii ca să se distreze. Nu ştia ce se petrece în cazinouri. Prohibiţia e o perioadă foarte interesantă – atunci a luat fiinţă crima organizată şi mafioţii s-au unit într-un ţel comun. Se puteau face bani frumoşi – niciodată nu s-au putut câştiga bani mai uşor ca atunci. Moda epocii e splendidă şi cu totul unică – asta-i atrage pe oameni.
Dar Nucky conduce imperiul. Ai vreun rege sau împărat favorit?
Nu l-am modelat pe Nucky după nimeni, ci doar după adevăratul Nucky. El a condus oraşul vreme de foarte mulţi ani şi-i calc pe urme în serial. Mulţi îi vor pielea, dar sper că la va ţine piept cât de mult timp posibil.
În multe ţări, "Imperiul din Atlantic City" echivalează cu un semnal de alarmă apropo de corupţia din straturile puterii. Vezi paralela?
Ce putem învăţa din serial e că ar trebui să legalizăm cel puţin marijuana. Nu ştiu de ce mai există, încă, Prohibiţie. Şi cred c-ar trebui să ne gândim serios şi la legalizarea altor droguri, pentru că de pe urma lor se câştigă bani mulţi, iar crima organizată înfloreşte.
Mai bine să le legalizăm şi să avem grijă de copiii noştri, să nu le consume. Dar de ce să nu fie la fel ca în cazul alcoolului? Mi se pare ridicol că atâţia oameni fac închisoare deoarece consumă droguri. Una-i să consumi şi alta e să vinzi copiilor. Consumul de alcool e legal şi la fel ar fi trebuit tratate şi restul drogurilor.
Nucky e în mod evident un om distrus.
Păi de asta are nevoie de câte un pahar, nu? Nici eu nu-s în apele mele… dar nu nota asta!
Tandreţe neaşteptată
Relaţia dintre Nucky şi fiul amantei sale e foarte tandră.
Aşa e – explicaţia constă în faptul că Nucky şi-a pierdut fiul. Relaţia lor mi se pare foarte emoţionantă şi-mi place atunci când astfel de seriale se concentrează pe familie – asta a contribuit şi la succesul "Clanului Soprano". Toată lumea adoră gangsterii şi violenţa, dar cu toţii sunt cuceriţi de aspectul familiei.
Vine acest sentiment şi din relaţia cu tatăl tău?
Vine din faptul că-s părinte şi soţ. Sper să-i dau fiului meu toată dragostea şi tot sprijinul de care are nevoie în viaţă. Vreau să mă simtă că-i sunt tată.
"Părinţii mei n-au înţeles întotdeauna ceea ce fac sau de ce o fac, dar m-au sprijinit mereu. Ei îmi sunt cei mai de seamă fani.“
STEVE BUSCEMI, actor


PRESTANȚĂ. Steve Buscemi dă bine în rolul lui Nucky Thompson FOTO: HBO
DEZVĂLUIRI
Zgârcenia sa, cum e să fii centrul atenţiei şi carie ra sa de pompier. Buscemi nu s-a ferit nici de aceste subiecte
EVZ: Cu ce se ocupă tatăl tău?
Steve Buscemi:
A fost pompier la New York, la începutul anilor ‘80. N-aş fi făcut meseria aia dacă nu era el – m-a obligat să dau atestatul de pompier. Vreme de 30 de ani a lucrat la Departamentul de Curăţenie Publică şi a vrut ca eu şi fraţii mei să-i urmăm exemplul. Mi-a plăcut să fiu pompier şi-i sunt recunoscător că mi-a îndreptat paşii în direcţia aia.
La 11 septembrie 2001 mai colaborai, încă, cu pompierii din New York. Poţi povesti câte ceva despre acel moment?
M-am reapropiat de compania mea, Engine 55, după 11 septembrie şi am lucrat alături de ei vreme de câteva zile. De atunci, sunt implicat în câteva misiuni caritabile şi organizez evenimente pentru pompieri şi familiile lor. Există o organizaţie, "Friends of Firefighters"…
De fiecare 11 septembrie fac acelaşi lucru: mă duc la colegii mei, iau micul-dejun cu ei şi familiile lor, apoi mergem la slujbă, apoi luăm prânzul… Urăsc motivul care m-a reapropiat de ei, dar sunt recunoscător pentru asta, pentru că mi-am dat seama cât de importanţi sunt în viaţa mea.
Cu actoria înainte
Şi, totuşi, ai devenit actor…
De mic mi-am dorit asta – când eşti mic, totul îţi pare posibil. Aşa că i-am spus mamei că asta vreau să mă fac. Când creşti şi începi să te gândeşti serios, începi să simţi că nu e posibil… Aşa că mai durează ceva până ce iei o astfel de decizie.
Ai fi un gangster bun?
Nu ştiu cum arată gangsterul perfect. Cei mai mulţi nici nu şi-ar spune "gangsteri". Nu e tocmai o profesie… E un stil de viaţă, mai degrabă…
Cât de priceput eşti la chestiuni ce ţin de putere?
Deloc… Mă simt inconfortabil atunci când am o poziţie de putere. Sunt mai priceput la a negocia şi la a fi în centrul atenţiei. Şi prefer să fac parte dintr-un ansamblu. Nu simt că e serialul lui Nucky. E "Imperiul din Atlantic City". Atlantic City e protagonistul şi noi toţi suntem actanţi ai acestei poveşti.
Acţiunea serialului are loc în capitala cazinourilor. Te atrage?
E interesant, dar sunt zgârcit şi deci nu-mi place să pierd bani pe pariuri. Nu pricep cum de pot oamenii să parieze sume atât de mari. Meseria asta e în sine un pariu, aşa că n-am nevoie de altele. Dar am mers adeseori în Atlantic City.
2001
pe 11 septembrie, Steve Buscemi a lucrat ture în şir, alături de colegii săi pompieri, pentru a salva victimele de la World Trade Center

<iframe width="633" height="352" src="http://www.youtube.com/embed/e6z71l6HQwQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>