Ustensilele folosite la intervenţiile chirurgicale de la Spitalul Orăşenesc Balş sunt curăţate într-o oală cu apă fiartă pe aragaz înainte de a fi sterilizate, conform Mediafax.
Respectiva metodă nu se mai foloseşte de câteva decenii, dar managerul Spitalului Orăşenesc Balş, Ştefan Stănculescu are alte păreri. "Procedura de care vorbiţi dumneavoastră, fierberea pe aragaz, se face într-o oală înainte de începerea procedurii de sterilizare. După ce sunt spălate în oală, se şterg frumos şi se pun în soluţii dezinfectante, se mai pregătesc apoi şi se duc la sterilizare. Acesta este procesul la noi! Şi dumneavoastră acasă, dacă aveţi un obiect murdar îl spălaţi, îl puneţi într-un vas cu apă caldă şi fierbeţi puţin. Dar asta se întâmplă doar când un obiect este foarte murdar, pentru că nu poate fi pus în soluţi dezinfectante aşa”, a declarat medicul.
"Nu cred că un manager poate spune aceste lucruri! Poate sunt unii care îşi închipuie că prin fierbere instrumentarul este mai bine curăţat. La acest moment sunt multe mijloace de curăţare moderne şi eficente, care nu mai implică fierberea, procedeu făcut în urmă cu ani. Nu se mai folosesc astfel de metode. Există Ordinul 961 care spune că instrumentarul, în momentul sterilizării, trebuie să fie obligatoriu curat şi dezinfectat şi să nu prezinte niciun fel de resturi organice. Dacă există pete, ele se curăţă mecanic, la perie. În anul 2017 nu se mai fierbe nimic. Această procedură este rudimentară, mai bine sunt frecate cu peria. Cel mult se fierb tetinele la biberoane, se pun în apă clocotită, pentru că sunt din cauciuc, dar vorbim de altceva”, a declarat corespondetului MEDIAFAX, un specialist din cadrul Spitalului Slatina.