Stephenie Meyer, noua J.K. Rowling

Stephenie Meyer, noua J.K. Rowling

Stephenie Meyer a avut un vis. Doi tineri îndrăgostiţi vorbeau înainte de apusul soarelui. El, un vampir, îi explica ei cât de greu îi este să n-o omoare. Această poveste de dragoste a transformat-o pe Meyer într-o autoare de succes. Revista „TIME“ o numeşte „noua J.K. Rowling“.

Înainte de această poveste, Meyer nu a mai scris altceva. Visul pe care l-a avut părea însă atât de real, încât s-a hotărât să-l pună pe hârtie, scrie revista americană.   A scris primul volum, intitulat „Twilight“ (Amurg) şi a continuat mai apoi cu alte două - „New Moon“ (Lună nouă) şi „Eclipse“ (Eclipsa). Cărţile ei s-au vândut în 5,3 milioane de copii în Statele Unite şi s-au aflat mult timp în topul vânzărilor, realizat de cotidianul „The New York Times“. Mai mult decât atât, prima ei carte va fi transpusă pe marile ecrane. Premiera filmului va avea loc în decembrie.

Personajele create de Stephenie Meyer au devenit deja modele pentru adolescenţi. Aceştia se îmbracă precum ele şi dezbat povestea lor pe internet. Meyer este considerată de revista „TIME“ un fenomen literar. Asemănări şi deosebiri

Stephenie Meyer a scris prima ei carte în trei luni. După ce a avut acel vis, a început să scrie aproape mecanic. Nu conta dacă îi era somn. Scria chiar cu o mână atunci când îşi ţinea copilul în braţe.   Povestea ei seamănă foarte mult cu cea a lui J.K. Rowling. Când a scris „Harry Potter“, Rowling nu avea serviciu, ci avea grijă de fetiţa ei. Meyer recunoaşte că succesul pe care îl are ea acum i se datorează în mare parte lui J.K. Rowling, care a schimbat industria cărţilor. Micuţii citesc acum cărţi de 500 de pagini, iar mulţi adulţi citesc cărţi pentru copii. Ca scriitoare însă, există câteva diferenţe între ele, scrie revista „TIME“. Rowling îşi ţese intrigile cu multă meticulozitate, detaliu cu detaliu, pe când ale lui Meyer vin repede una după alta, ca o artilerie.

Dacă autoarea lui Harry Potter lucrează pe mai multe planuri, Meyer merge direct la ţintă. Poveştile ei nu sunt atât de încurcate. Totuşi, prin intermediul scenelor pline de emoţie, ea reuşeşte să păstreze atenţia, dar mai ales curiozitatea cititorilor. Acesta ar putea fi secretul ei. SUCCES J.K. Rowling şi lumea lui Harry Potter > Seria „Harry Potter“ a fost vândută în peste 400 de milioane de exemplare în toată lumea şi a fost tradusă în 65 de limbi. J.K. Rowling, autoarea seriei, a devenit astfel una dintre cele mai bogate şi mai influente persoane din lume. > Autoarea spune că ideea romanului i-a venit în 1990, în timpul unei călătorii cu trenul. O primă ediţie a cărţii, cu autograful autoarei, s-a vândut, la o licitaţie în 2007, cu 40.000 de dolari. > După o primă ediţie de numai 1.000 de copii, „Piatra filosofală“ a câştigat numeroase premii şi a intrat în atenţia editorilor americani. În 2001, cartea a devenit primul film din seria „Harry Potter“, avându-l în rolul principal pe actorul Daniel Radcliffe.   Sursa: „TIME“

Ne puteți urmări și pe Google News