În carte, “Brief Answers To The Big Questions”, astrofizicianul afirmă răspicat: “Nu există Dumnezeu. Şi nici viaţă după moarte. Şi cu siguranţă nici paradis”, notează CNN.

Renumitul om de ştiinţă încearcă să răspundă unor întrebări complexe precum: Există Dumnezeu?

Răspunsul: "Nu există Dumnezeu, nimeni nu conduce Universul", scrie el în "Scurte răspunsuri la marile întrebări". "De secole, se credea că persoanele cu dizabilități ca mine trăiesc sub un blestem dat de Dumnezeu", adaugă el. "Prefer să cred că totul poate fi explicat într-un alt mod, prin legile naturii".

Hawking a suferit de o scleroză amiotrofică (ALS), o tulburare neurodegenerativă, cunoscută și sub numele de Boala lui Lou Gehrig, pentru cea mai mare parte a vieții sale adulte. Omul de știință a murit în timp ce lucra încă la carte, pe care familia și colegii lui au terminat-o cu ajutorul arhivelor sale personale.

În timp ce Hawking vorbea despre lipsa de credință în Dumnezeu în timpul vieții sale, câteva din răspunsurile sale sunt mai surprinzătoare în noua carte: "Există forme de viață inteligentă acolo", scrie el. Mai mult, prevede, de asemenea, că "în următorii o sută de ani vom putea călători oriunde în sistemul solar". "El și-a dat seama că oamenii au dorit să răspundă în mod explicit la aceste întrebări", a declarat pentru CNN fiica sa, Lucy Hawking, care a ajutat la completarea cărții.

Hawking  și-a îndreptat atenția asupra lumii pe care o lăsase în urmă: ”În timp ce Brexit și Trump exercită forțe noi în relație cu imigrația și dezvoltarea educației, suntem martorii unei revolte globale împotriva experților, și asta include oamenii de știință”, a spus Hawking.

Hawking a fost un critic al deciziei Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană și l-a numit pe Donald Trump un "demagog" în 2016. Cea mai mare preocupare a lui,  a spus fiica sa, era despre "cât de divizaţi am devenit", adăugând: “El face acest comentariu vorbind despre cum părem să ne fi pierdut capacitatea de a privi în afară și privim din ce în ce mai mult spre noi înșine”.

Mesajul final al lui Hawking către cititori, totuși, este unul plin de speranță. Încercarea de a răspunde la întrebarea "Cum putem modela viitorul?" în capitolul final al cărții, omul de știință scrie: "Adu-ți aminte să privești la stele și nu la picioarele tale", notează CNN.