Stenogramele ruşinii: circuitul şpăgii în Justiţie

Convorbirile telefonice ale magistraţilor acuzaţi că au fraudat examenul pentru şefia Parchetelor arată cum s-a propagat corupţia până la CSM.

Convorbirile telefonice ale magistraţilor acuzaţi că au fraudat examenul pentru şefia Parchetelor, interceptate de procurorii anticorupţie, ne dau o amplă descriere a modului în care fenomenul corupţiei se propagă în Justiţie şi atinge inclusiv instituţii-cheie precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit rechizitoriului din dosarul „Reţeaua procurorilor şpăgari“, o func- ţie de şef de Parchet de Curte de Apel s-a vândut cu 15.000 de euro şi un portbagaj de sticle de whisky.

Funcţia de şef al Parchetului Capitalei s-a obţinut chiar mai simplu, pe baza unei prietenii vechi de 20 de ani între doi procurori.

În actele depuse la instanţă, anchetatorii arată cum, la scurt timp după ce s-a decis să candideze pentru funcţia de şef la Parchetul Curţii de Apel Piteşti, Dumitru Gheorghe, procuror simplu la acelaşi Parchet, l-a contactat pe un bun prieten al său, Gheorghe Cerbeanu, judecător la Tribunalul Vâlcea. Acesta i-a făcut cunoştinţă cu un fost judecător la Curtea Supremă, Gheorghe Bucur, care a fost membru în CSM până în 2004, apoi s-a pensionat devenind notar public.

Toţi trei - procurorul, judecătorul şi notarul - s-au întâlnit pe 18 octombrie 2007 la Restaurantul Bruxelles din Bucureşti.

Deliorga şi Dăscălescu din CSM, abordabili

Discuţiile de la masă au fost înregistrate de procurorii DNA, care au surprins momentul în care fostul membru CSM s-ar fi oferit să intervină pe lângă doi actuali membri CSM, Cristian Deliorga şi Liviu Dăscălescu, şi să-i obţină procurorului piteştean „o notă bună“ la examen. „Nu mă feresc să vorbesc cu Deliorga... pe când eram în CSM ne ajutam reciproc... dar poate am să vorbesc cu Dăscălescu. (...) Să vedem ce zice luni... Dacă ţine de el, zic că deja e rezolvabilă ...“, le spune Bucur.

La final, Dumitru Gheorghe a deşertat în portbajagul maşinii notarului „cadourile“ aduse de-acasă - „patru sacoşe de dimensiuni mari, două recipiente de câte cinci litri şi un sac de dimensiuni mari, toate conţinând băuturi alcoolice, vin şi whisky“.

Câteva zile mai târziu, pe 23 octombrie, Gheorghe Bucur l-a sunat pe procurorul Deliorga, care se afla într-o vizită oficială la Monaco, împreună cu Anton Pandrea, preşedintele de atunci al CSM.

Nu se ştie ce au vorbit cei doi, însă ulterior Bucur i-a transmis judecă torului Cerbeanu rezultatul discuţiei, iar acesta l-a informat pe Dumitru Gheorghe, într-o discuţie telefonică interceptată de procurorii DNA: „Cerbeanu: Bine, ăla e cu Pandrea plecat pe la Monaco, da’ îi zise la telefon... Spuse că te cunoaşte, avu o reacţie, aşa, pozitivă... Când auzii că e vorba de tine... Gheorghe: Da. Da! Cerbeanu: Zise aşa, că la examenul psihologic n-are cu ce să te ajute, aşa că nu poate... Gheorghe: Aha! Cerbeanu: Da’ zise că la comisiile celelalte, cu procurorii, e... OK!“.

În scenă intră procurorul Cojocaru de la comisie

După ce procurorul piteştean a trecut testul psihologic, fostul membru CSM l-a chemat din nou la Bucureşti. Cei doi s-au întâlnit la Restaurantul Quadri, unde şi-a făcut apariţia şi procurorul Eugen Cojocaru din Parchetul General, care fusese desemnat de CSM ca preşedinte supleant al comisiei de examinare din cadrul concursului de promovare.

Întâlnirea a fost doar filmată de anchetatori, muzica din restaurant şi tonul şoptit folosit de cei de la masă împiedicându-i să înregistreze inteligibil cele ce şi-au spus. Dumitru Gheorghe a mărturisit însă mai târziu, la DNA, că Eugen Cojocaru i-ar fi cerut 50.000 de euro ca să-l promoveze şef, dar l-a convins să primească doar 15.000, sumă pe care i-a trimis-o câteva zile mai târziu prin intermediul notarului Bucur. Ulterior, în timpul anchetei, el şi-a retractat mărturisirea.

Cojocaru: „Prietenii noştri să trăiască...“

Anchetatorii arată în rechizitoriu că, în ziua celor două probe ale concursului, procurorul piteştean Dumitru Gheorghe s-a alarmat când a văzut că la prima dintre ele a luat o notă mai mică decât contracandidatul său. El a fost liniştit de prieteni, care l-au asigurat că „aceasta este strategia de joc“. După a doua probă, cea scrisă, notarul Bucur l-a sunat pe procurorul Cojocaru ca să afle cum s-a descurcat protejatul său. „Cojocaru: El e cam, să ştii că-i cam... Bucur: Cam tâmpiţel! Cojocaru: Cam handicapat el aşa, da! Da’ în sfârşit! (...) E fratele nostru...“.

În aceeaşi seară, pe 27 octombrie, înainte ca rezultatele examenului să fie anunţate oficial, Eugen Cojocaru l-a mai sunat o dată pe Bucur să-l anunţe că „fratele“ lor a luat examenul. „Prietenii noştri să trăiască, că, vorba ceea, trăiesc ei, trăim şi noi pe lângă ei“, a conchis, el satisfăcut de reuşită.

NUP

Procurorii din CSM au doar numele pătat

La finalul anchetei, niciunul dintre cei doi membri CSM ale căror nume apar în acest caz nu a fost pus sub acuzare. Procurorii DNA au considerat că indiciile privind implicarea procurorului Deliorga în această fraudă, aşa cum reies din discuţiile celor inculpaţi, nu sunt suficiente ca să se dovedească o eventuală infracţiune de corupţie comisă de acesta. Prin urmare, ei au decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui. În ceea ce îl priveşte pe procurorul Liviu Dăscălescu, acesta este însă unul dintre cei doi membri CSM care au refuzat să voteze cu „da“ sau „nu“ atunci când DNA a cerut aviz pentru reţinerea pentru dare de mită a procurorului piteştean Dumitru Gheorghe. Refuzul de a vota a dus la eliberarea procurorului înainte ca acesta să fie dus în faţa instanţei pentru a fi arestat preventiv.

CU SUBIECTELE ÎN PLIC

Şef cu ajutorul „doamnei doctor“ din Parchetul General

Al doilea procuror acuzat de DNA că şi-a aranjat examenul în aşa fel încât să-şi adjudece funcţia de şef al Parchetului Tribunalului Bucureşti se numeş te Sterian Guli şi este în prezent tot şef de Parchet, dar la Urziceni. Potrivit rechizitoriului, el ar fi fraudat examenul tot cu ajutorul procurorului Eugen Cojocaru din Parchetul General, cu care „se află în strânse relaţii de prietenie, care dăinuie de mai bine de 20 de ani“.

Cei doi nu ar fi reuşit însă nimic fără ajutorul preşedintelui comisiei de examinare, Gabriela Ghiţă, şi aceasta magistrat în Parchetul General. Din stenogramele de la rechizitoiu reiese că ea este numită de Cojocaru „doamna doctor“ în convorbirile telefonice pe care le purta cu Sterian Guli. Potrivit anchetatorilor, Gabriela Ghiţă concepuse două treimi din subiectele de la proba scrisă a examenului, cele privind managementul Parchetelor şi al resurselor umane.

Actele de la dosar arată că Ghiţă ar fi fost de acord să i le dea procurorului Guli, prin intermediul lui Cojocaru, cu două zile înainte de susţinerea examenului. Acesta din urmă l-ar fi chemat pe Guli la sediul Parchetului General ca să-i dea „jumătate din prăjitură“, adică subiectele pe care reuşise să le obţină până la acea oră. Întâlnirea a avut loc în parcarea din faţa Parchetului şi a durat în jur de cinci minute. Şi aceasta a fost filmată de procurorii DNA.

Cea de-a treia parte a subiectelor, privind managementul comunicării, se afla în păstrarea unui alt membru al comisiei, procurorul Robert Cazanciuc, purtător de cuvânt al Parchetului General. Potrivit DNA, Cojocaru ar fi încercat să obţină şi aceste subiecte pentru prietenul său Sterian Guli. El l-ar fi abordat în acest sens pe Cazanciuc pe holul Parchetului, dar acesta l-a refuzat şi a întocmit o notă în care consemna acest incident, pe care a predat-o procurorului general Codruţa Kovesi. Imediat după aceea s-a retras din comisia de examinare. Chiar şi aşa, Sterian Guli a reuşit să ia o notă mai mare la examen decât contracandidatul său.

A doua zi după anunţarea rezultatelor, procurorul Cojocaru i-a mărturisit unei colege de birou, Elena Butnariu, aranjamentul pe care îl făcuse, discuţia fiind înregistrată audio-video de anchetatorii DNA. „Cojocaru: Băi, am şi eu la Capitală pe unu’... prieten deal nostru. L-am băgat pe ţeavă pe Guli. Butnariu: Mai încet! Cojocaru: M-a rugat Cristi să-l susţin pe Guli să-l pună... Ştii că eu sunt prieten cu Ghiţă şi era şefă de comisie şi... am aranjat cu ea, cu... şi a luat Guli... Guli examenu’, ştii?“.

Anchetatorii DNA mai consemnează că Deliorga (despre care susţin că ar fi personajul „Cristi“din stenogramă), Cojocaru şi Guli au sărbătorit reuşita la examen a procurorului din Urziceni în Restaurantul „Casa Roz“ din Capitală, pe 27 noiembrie, seara, cu câteva ore înainte de publicarea rezultatelor de la concurs