STENOGRAME PNL. Crin Antonescu: "PSD a crezut că mergem şi în patru labe!". Planul PNL: Premier + preşedinte în 2014

STENOGRAME PNL. Crin Antonescu: "PSD a crezut că mergem şi în patru labe!". Planul PNL: Premier + preşedinte în 2014

Stiripesurse.ro a făcut publică stenograma şedinţei Delegaţiei Permanente a PNL, din 25 februarie 2014, care a decis ieşirea PNL de la guvernare. Potrivit stenogramei, Crin Antonescu le-a spus colegilor săi că şi dacă vor rămâne în Guvern, USL mai durează maxim 2-3 luni şi că vede posibilă varianta că PNL să dea în 2014 nu doar Preşedintele României, ci şi Premierul.

De altfel, preşedintele PNL a relatat şi ultima convorbire telefonică pe care avut-o cu Victor Ponta înainte cu o jumătate de ora de şedinţa în care s-a decis ieşirea de la guvernare şi a subliniat că nu se simte dator să informeze pe nimeni cu privire la întâlnirile sale cu preşedintele Traian Băsescu, pe care îl poate vedea, dacă doreşte şi de 120 de ori, informează stiripesurse.ro.

  • REZOLUŢIA în 4 puncte prin care PNL a decis ruperea USL | DOCUMENT

Planul PNL: Premier + preşedinte în 2014

Crin Antonescu: “Nu mai există USL. Atunci, în mod normal, cerem , chiar dacă domnul Ponta nu va da curs acestei cereri, dar cerem demisia guvernului şi, cum e normal, posibilitatea de a participa la consultări, la o formulă de guvernare în care să putem continuă programul. Dacă domnul Ponta continuă cu un alt Guvern, atunci, atunci intrăm în opoziţie. Şi care e perspectiva? Perspectiva este una în care avem o perioada foarte grea până la alegerile europarlamentare, miza, rezultatul alegerilor parlamentare fiind una foarte importantă, domnul Ponta guvernează ,nemaiavând cum să se ascundă după noi, guvernează cu Oprea şi cu Daniel Constantin, cu Voiculescu, nici măcar cu ungurii că poate trebuie la vedere cu UDMR sau, dacă preferă să îi ia, avem o altă varianta, foarte simpatică, şi, atenţie, în orice moment guvernează un PNL care este liderul opoziţiei şi este liderul al unui alt proiect …acum, în cursul acestui an, care în orice moment poate să-şi adune în jurul sau voturile aproape de cifra necesară pentru o moţiune de cenzură, un partid care dacă scoate un rezultat bun la alegerile europarlamentare poate să pornească cu şanse reale în bătălia pentru Preşedinţie. simplu spus….suntem în situaţia în care mergem aşa, capitulând în acesta bătălie…

Ne puteți urmări și pe Google News

Evaluarea mea e că asta ne-ar crea o prăpastie de imagine şi o cădere de imagine din care n-avem cum să ne revenim până la europarlamentare şi după aceea în bătălia pentru prezidenţiale…

Ne aruncăm într-o bătălie în care avem culoar în faţă, avem prima şansă, normal că trebuie să facem eferturi cu toţi, să le facem fiecare, într-o bătălie care are la sfârşitul anului drept miza maximă, dar nu simplă, că Partidul Naţional Liberal să aibă şi preşedinte, dar şi premier. Va rog să va gândiţi că nu e deloc imposibil! Sau o bătălie în care înainte de prezidenţiale, nu se ştie exact când, să poată să aibă un premier. Nu ştiu pe ce guvern, poate chiar teoretic pe un guvern cu PSD-ul , dar cu premier liberal!

Astea sunt după părerea mea alegerile… Mă opresc aici şi nu mai comentez … Propun o rezoluţie foarte clară, în 4 puncte, în care să constatăm că domnul Ponta a încălcat flagrant principiile protocolui USL, refuzând să numescă miniştri propuşi de PNL şi aşa cum au fost ei propuşi de Partidul Naţional Liberal … în aceste condiţii miniştrii liberali şi secretarii de stat, atât! pentru că ceilalţi nu sunt numiţi politic, miniştrii şi secretarii de stat demisionează, cu toţi, structura oficială politică a Guvenului, PNL cere demisia primului ministru…, PNL constată că USL şi-a dat un obştesc sfârşit prin încălcarea acestor lucruri şi denunţă această înţelegere, în fine 4, încercăm să fim atenţi la acest lucru pentru că avem nişte rezoluţii distrincte, că PNL sau Delegaţia permanentă, care are această putere între Congrese, lasă totală libertate reprezentanţilor săi din administraţia locală de a încheia orice alianţa consideră necesară pentru bunul mers al administraţiei locale” "PSD a crezut că mergem şi în patru labe!"

Crin Antonescu: “Dl Ponta a căzut nervos în ultimele două săptămâni (…) că să pună maşină de propagandă să povestească cum m-am înţeles eu cu Traian Băsescu, cum ne pregătim noi să facem nu-ştiu-ce combinaţie cu Traian Băsescu, cum sunt eu nebun şi pentru a a mai face ceva, prima dată pornind de la ideea că şi cum noi suntem un fel de câine, aşa, la măcelărie…Are circumstanţe atenuante, este mai tânăr, face parte din partidul din care face parte, citeşte marii cronicari ai neamului care de 20 de ani nu pot găsi altă formulă decât asta cu câinele la măcelărie. Şi a crezut că PNL o să meargă şi în patru labe.

Ceea ce eu cred este că într-un fel sau altul, din toate punctele de vedere, această tevatură trebuie să înceteze, pentru că dacă o prelungim, noi pierdem. Dl Ponta guvernează, mai plânge pe la RTV, dar noi suntem în situaţia următoare. Ponta se enervează că nu acceptăm dracului odată, şi zice ‘Îi dăm pe topogan’.

Nu o spun la televizor, înţeleg că telefoanele sunt oprite, pentru ţară asta trebuie odată să se termină povestea, eu cred că avem aceste date şi având o dilema foarte simplă, trebuie să luăm o decizie. Cedăm acum şi mergem în condiţiile impuse de dl Ponta câştigând din această stuatie încă, după opinia mea, maxim 2-3 luni de guvernare până la alegerile europarlamentare.

A două varianta este una clară, în care tranşăm până la capăt, nu ‘Hai încă 45 de zile să discutăm’. Spunem foarte limpede că mai departe de aici nu se mai poate, spunem foarte limpede că dl Ponta nu poate guverna fără să respecte deciziile PNL în interiorul protocolului, târând după dansul 5-6 miniştri câţi au mai rămas în Guvern, sau promiţând secretarilor de stat că nu-i schimbă”, a spus Crin Antonescu, conform stenogramei

Ultima discuţie dintre Antonescu şi Ponta

Crin Antonescu: “Din ceea ce mi s-a relatat şi din ceea ce am văzut în holul aeroportului, nu îmi era clar dacă a făcut un pas care să ne dea un motiv să încheiem criză (…) Eu, fire optimistă şi relativ reconciliantă, am văzut în această posibilitatea că mergem cu propunerea noastră şi se scoate povestea aia cu Daniel Constantin. L-am sunat pe Victor Ponta, l-am găsit de această dată şi am cerut clarificări asupra acestui lucru, spunându-i că în jumătate de ora ajung la Delegaţia Permanentă şi că dacă el după 2 săptămâni de învârtit în jurul cozii mergem în Parlament în formulă noastră, există şanse foarte bune să închidem criză în al 12-lea ceas, după care dl premier mi-a spus ‘Nu, asta nu’.

Cu alte cuvinte, noi suntem după 2 săptămâni în faţă refuzului categoric şi cu orice preţ, chiar şi în momentul în care au realizat că nu suntem într-un fel de cacealma ci că suntem la capătul răbdării, să facă o mişcare procedurală de 5 minute în Parlament, care nu costă nimic PSD-ul.(...)

Ei ce au spus? Suntem de acord să-l punem pe Iohannis vicepremier, dar dacă-l faci ministru de Finanţe, deci Oprea la Interne, sau îl fac pe Iohannis ministru de Interne, iar Oprea deasupra lui. Asta este situaţia. Restul sunt apeluri, plânsete, teorii despre prietenia mea cu Traian Băsescu. Eu nu intenţionez, sincer să fiu, să va spun că nu am nicio treaba cu dl Traian Băsescu, sper că după toţi anii aceştia merit această încredere.

Această este formulă pe care dânşii nu o acceptă în niciun fel, dl Ponta a trecut la pasul doi”. „Mă pot întâlni de 120 de ori pe zi cu Traian Băsescu" Crin Antonescu: „Mă pot întâlni de 120 de ori pe zi cu Traian Băsescu şi dacă vreau nu informez. Nu dau raportul nici la domnul Ponta, nici la altcineva”, a râspun Antonescu la o întrebare a juranlistilor legată de întâlnirile sale din decembrie cu preşedintele Traian Băsescu".