Stema Bucureștiului, o greșeală istorică, de 160 de ani. Nimeni nu și-a dat seama

Stema Bucureștiului, o greșeală istorică, de 160 de ani. Nimeni nu și-a dat seama Sursa foto Arhiva EvZ

Stema Bucureștiului a fost expusă eronat timp de 160 de ani. Consilierii generali vor vota la finalul lunii ianuarie un proiect prin care vor modifica simbolul Capitalei. Este vorba de icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou ilustrată greșit, fiind reprezentată imaginea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Stema Bucureștiului ar urma să fie modificată la finalul acestei luni în ședința de Consiliul General. Decizia vine ca urmare a faptului că reprezentarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou este expusă în mod eronat. O eroare care nu a fost sesizată timp de 160 de ani. Prin urmare, în ședința CGMB din 31 ianuarie consilierii locali vor vota proiectul de hotărâre pentru schimbarea unui simbol de pe blazonul Capitalei.

Stema Bucureștiului va fi modificată

Stema Bucureștiului a fost expusă eronat timp de 160 de ani. Este vorba de icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou ilustrată greșit, fiind reprezentată imaginea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Pe 31 ianuarie are loc ședința de Consiliul General în care se va vota modificarea stemei.

Greşeala a fost semnalată de specialiştii în heraldică. De fapt, potrivit referatului de aprobare stema Bucureştiului a fost aleasă greşit încă din anul 1864, aspect constatat şi de Biserica Ortodoxă Română precum şi de mai mulţi istorici şi experţi în heraldică.

Ne puteți urmări și pe Google News
Stema Bucureștiului reprezentată eronat

Sursa foto: 2pmb.ro

Eroarea nu s-a remediat nici după adoptarea HCG 76/1993

Eroarea nu a fost remediată nici după adoptarea Hotărârii de Consiliul General 76/1993. Pe stema Capitalei apare în continuare icoana Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Ocrotitorul Bucurșetilor, Sfântul Cuvios Dimitrie cel nou, este pomenit în calendarul creștin ortodox pe 27 octombrie. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir este celebrat în orânduiala ortodoxă pe 26 octombrie.

„Menţionăm faptul că în acest demers suntem îndrumaţi de către Biserica Ortodoxă Română, iar obiectivul acestei iniţiative este acela de a-l aşeza pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului, pe stemă. Celelalte elemente de identitate ale Capitalei – heraldică, simboluri, mesaj – rămân neschimbate, astfel cum au fost adoptate prin HCGMB 76/1993”, se menționează într-un comunicat al PMB.

Noua stemă a Capitalei

Noua stemă a Capitalei; Sursa foto: Facebook

BOR a validat stema Bucureștiului

Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române a validat modelul de icoană în care va fi încadrat Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, spre a fi introdus în stema Capitalei.

Autoritățile precizează că modficarea stemei reprezintă un act reparator, act care nu reprezintă o prioritate pentru cetățenii Capitalei care are alte așteptări de la Primăria Generală. În acest an se aniversează 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București.

Proiect care a demarat la inițiativa viceprimarului Capitalei, Stelian Bujduveanu. La ora redactării acestui articol pe site-ul Primăriei Capitalei apare în continuare stema reprezentată greșit.