Sistemul nostru medical declanșează drame peste drame. „Decât să mă trezesc în stradă, mai bine mă arunc pe geam!”

Sistemul nostru medical declanșează drame peste drame. „Decât să mă trezesc în stradă, mai bine mă arunc pe geam!”

Ștefan Vicol, în vârstă de 67 de ani, este amenințat de câteva zile că va fi dat afară din Secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean de Urgență Prahova. În ghips, după o operație în zona cervicală, nu este încă în stare să părăsească unitatea cu pricina, cu toate că a depășit „durata medie de spitalizare”

Un strigăt disperat ne-a parvenit ieri, încă de dimineață, de la Ploiești. Aflat pe patul Spitalului Județean de Urgență Prahova (Secția de Neurochirurgie), după o intervenție chirurgicală în zona cervicală, Ștefan Vicol de abia putea să vorbească printre lacrimi: „Ajutațimă, vă rog din suflet, că nu am la cine apela! De opt zile am fost operat. Sunt în ghips, nu pot să mă mișc, să merg pe picioarele mele. De abia pot să vorbesc! Mi-au depistat și un TBC. Ăștia de la spital vor să mă gonească. Eu sunt din județul Olt, aici, în Prahova, am muncit. Au vorbit și cu fiul meu să vină, să mă ia. Cică aici e urgență și nu mai pot să mă țină! De câteva zile, în fiecare dimineață, sunt întrebat: tot aici ești? Îmi vine să înnebunesc! Unde să mă duc? Acasă am și patru nepoți, să-i îmbolnăvesc și pe ei? Ajutați-mă vă rog, că mă arunc pe geam!”

Telefonic, am luat legătura cu Secția de Neurochirurgie. Ne-a răspuns Luminița Bolânu. „Eu doar îi țin locul asistentei șefe Mazilu, care este în concediu!”. I-am expus cazul. „Da, într-adevăr, este o situație mai complicată, pentru că pacientul nu este din județul nostru. Alte informații nu pot să vă dau, nu sunt de competența mea. Vorbiți cu doctorul Soare, după ora 14 (era în operație – n.r), sau cu doctorul Cojocaru, de la ambulatoriu, care l-a internat!”. Apelând interiorul de la ambulatoriu, am fost informați că doctorul este „pe secție”. Adică, exact acolo unde vorbisem deja! Nu avea rost să mai insistăm!

Viața unui om, calculată cu zecimale

Am sunat la cabinetul directorului medical, doctorul Florin Pușcariu. „Este întro discuție, dar o să vă sune dânsul când se eliberează”, ne-a răspuns secretara. Și într-adevăr, după circa 30 de minute, directorul spitalului ne-a spus că: „Nu este vorba despre un TBC pulmonar, ci despre unul osos, deci nu este transmisibil. Bineînțeles, i se aplică tratamentul adecvat în acest sens. Nu s-a pus problema externării lui, până în momentul în care medicul care l-a operat nu-i dă avizul. Doar la cererea expresă a pacientului se procedează astfel. Din câte am fost informat, încă nu-l dă nimeni afară, dar sunt ceva probleme. Fiind din alt județ va trebui transportat cu ambulanța din Olt. Trebuie să fie, totuși, însoțit de cineva din familie. Din câte am înțeles, cred că este vorba și despre o problemă socială în acest caz. Probabil că nu are cine să aibă grijă de el acasă. Din nefericire, ne confruntăm adesea cu astfel de situații. Noi suntem spital de urgență, așa că nu asigurăm și recuperarea!”.

Și chiar așa este, chiar dacă este dureros! Consultând Anexa 23A, cea cu lista spitalelor pentru care plata se face prin tarif pe caz rezolvat, ICM, TCP și DMS (Durata Medie de Spitalizare) valabilă pentru anul 2016, în dreptul unității medicale cu pricina, DMS-ul este de 6,86 de zile.

Ne puteți urmări și pe Google News