Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ștefan Iojica își pierde viața după ce realizase prima unire a românilor și se împrietenise cu Mihai Viteazul
Ștefan Iojica își pierde viața după ce realizase prima unire a românilor și se împrietenise cu Mihai Viteazul

Ștefan Iojica își pierde viața după ce realizase prima unire a românilor și se împrietenise cu Mihai Viteazul

Ștefan Iojica era cancelarul Transilvaniei, condusă de Sigismund Bathory, când a gândit și a făcut prima Unire a Țărilor Române, în 1595.

Era unul dintre cei mai iluștri reprezentanți ai aristocrației românești, provenind dintr-o familie din Banat.

Unirea a făcut-o sub sceptrul principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory.

Ștefan Iojica a devenit și mare căpitan al Curții Transilvaniei și a cumulat în mâinile sale o putere imensă, în condițiile în care principele Transilvaniei, Sigismund Báthory, dădea dovadă de o instabilitate psihică accentuată.

Ștefan Iojica a pus la cale, în 1595, prima Unire a Țărilor Române.

În mai 1595, în contextul luptei antiotomane, care îl făcea dependent de ajutorul Transilvaniei, voievodul Mihai Viteazul a acceptat Tratatul de la Alba Iulia, semnat de delegația de boieri, condusă de mitropolitul ortodox al Ungrovlahiei, trimisă de Mihai la Curtea lui Sigismund Báthory.

Conform acestui tratat, Mihai Viteazul își păstra titlul de principe, însă devenea vasalul lui Sigismund Báthory și acționa în Valahia în calitate de guvernator al acestuia. În schimb, principele Transilvaniei făgăduia ajutor militar.

Acest ajutor militar i-a fost deosebit de util lui Mihai Viteazul după bătălia de la Călugăreni, în care armata lui Mihai Viteazul a învins avangarda oștii otomane, apoi a fost nevoită să se retragă spre munți, în timp ce turcii începeau transformarea Valahiei în pașalâc.

Citește și Mihai Viteazul deschide drumul spre Prima Unire

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: