Steaua şi Dinamo se vor lupta, astăzi, pe „Arena Naţională”, de la ora 20.30, în a 6-a etapă a play-off-ului Ligii I. Va fi un nou episod al celui mai important derby din fotbalul românesc, marcat de-a lungul timpului de întâmplări unice. EVZ vă propune să redescoperiţi câteva momente care au dat savoare confruntării dintre „câini” şi „militari”.
Steaua şi Dinamo se vor afla faţă în faţă, duminică, pentru a 163-a oară. Fiecare confruntare între cele două echipe a însemnat un spectacol unic, atât pe teren, cât şi în tribune, iar orgoliile au crescut de la meci la meci. Apogeul tensiunilor dintre cele Steaua şi Dinamo a fost atins în anii 80, atunci când partidele însemnau şi o bătălie între Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne. După Revoluţie, orgoliile au rămas la acelaşi nivel în rândul fotbaliştilor, dar s-au extins şi în tribune. De multe, ori, partidele au fost prefaţate de lupte dure între ultraşi şi s-au încheiat cu răniţi, amendaţi şi arestaţi. Iată câteva episoade legendare ale „Unicului Derby” din fotbalul autohton.
În 1988, cele două mari grupări bucureştene şi-au disputat, finala Cupei României, pe fostul „23 August”. La scorul de 1-1, în minutul 90, Gabi Balint a marcat în poarta dinamoviştilor, dar golul a fost anulat. Steliştii au protestat vehement şi s-au retras de pe teren, la ordinul lui Valentin Ceauşescu. Jocul a fost suspendat şi „militarii” au primit trofeul, deşi ar fi trebuit să piardă la „masa verde”. După Revoluţie, Stelei i-a fost retras trofeul, iar Vadim Tudor a povestit că el a fost cel care l-a sfătuit pe Valentin să apeleze la protestul extrem.
În toamna anului 1989, în campionat, Dinamo a reuşit o victorie istorică în Ghencea, impunându-se cu 0-3. Golurile au fost marcate de Dorin Timofte, Daniel Timofte şi Dorin Mateuţ, iar „câinii” au întrerupt la acea vreme o serie incredibilă a rivalilor, de 104 meciuri fără înfrângere. Jocul n-a fost transmis la televizor şi s-a spus la acea vreme că Valentin Ceauşescu presimţea că formaţia pe care o proteja va fi învinsă de gruparea antrenată de Mircea Lucescu.
În primăvara anului 1990, marii rivali au dat din nou ochii unii cu alţii, în finala Cupei României. „Câinii” s-au impus cu scorul de 6-4, iar meciul a rămas în istorie pentru că a consemnat cel mai mare număr de goluri: 10. După această dispută, Dinamo şi Steaua aveau să exporte tot ce aveau mai bun la acea oră, la nivel de jucători: Dorin Mateuţ, Florin Răducioiu, Dănuţ Lupu, Ioan Ovidiu Sabău, Ionuţ Lupescu, Gheorghe Hagi, Marius Lăcătuş, Gabi Balint sau Iosif Rotariu.
Dinamo a învins-o pe Steaua, în 1991, în campionat, scor 1-0. Partida a fost presărată cu dueluri dârze, oar memorabil a fost faptul că reuşita i-a aparţinut albanezului Sulejman Demollari, cel care a devenit primul marcator străin al „Unicului Derby”, dar şi primul stărin carea evoluat în această confruntare.
În 1998 s-a înregistrat cea a mai mare diferenţă de scor, dintre cele două echipe, în campionat. Steaua, antrenată de Mihai Stoichiţă, s-a impus cu scorul de 5-0, în Ghencea, într-un sezon în care avea să devină campioana României.
Meciurile care au ridicat mari semne de întrebare
Un derby aparte a fost cel din primăvara anului 1999, disputat în Ştefan cel Mare. Steliştii nu mai aveau şanse să câştige campionatul, iar dinamoviştii luptau pentru titlu, cu Rapid. „Militarii” nu s-au chinuit să le pună prea mari probleme rivalilor, iar în ultimul minut, dinamoviştii au avut o lovitură liberă, dintr-o poziţie ideală. Portarul Zoltan Ritli a stat lipit de bară, pe partea protejată de zid, dar Daniel Iftodi, executantul, n-a prins cadrul porţii. Meciul s-a terminat 0-0 şi Dinamo a pierdut titlul. Fostul arbitru Adrian Porumboiu a povestit, anul trecut, că meciul pe care l-a arbitrat în 1997, Steaua – Dinamo (3-1) i-a ridicat mari semne de întrebare, legate de evenimenele din teren. „La final au venit Lăcătuş şi Prunea, să-mi spună că e bine, aşa trebuia să fie”, a povestit Porumboiu. La acel meci, suporterii dinamovişti au incendiat Peluza Sud din Ghencea.
În 2000, Dinamo a învins-o pe Steaua, pe teren propriu, scor 3-2, iar victoria a fost decisivă pentru „roş-albi”, care la finalul sezonului au devenit campionii României. Meciul l-a evidenţiat pe Tibi Lung, jucătorul oaspeţilor. Portarul a apărat o lovitură de la 11 metri, apoi a gafat incredibil şi şi-a băgat mingea în poartă. Meciul a fost important şi statistic, pentru că dinamoviştii nu îi mai învinseseră pe stelişti, în nicio competiţie, din 1991.
În 2002, cele două echipe şi-au disputat pentru prima dată în istorie Supercupa României. Jocul a fost găzduit pe „23 August” şi câştig de cauză au avut „militarii”, scor 2-1. În 2005, Steaua şi Dinamo şi-au disputat din nou trofeul, în Cotroceni, iar formaţia din Ştefan cel Mare şi-a luat revanşa, învingând cu 3-2.
În 2003, Steaua s-a impus clar în Ştefan cel Mare, scor 4-2, într-o confruntare din Liga I. Meciul a fost primul jucat de Dinamo, acasă, în nocturnă, dar pentru elevii antrenaţi de Ioan Andone, la acea vreme, derby-ul a rămas de tristă amintire.
În 2006, după jocul din „Groapă”, câştigat de „câini” cu 1-0 – gol Denis Şerban în ultimele secunde – Bulevardul Ştefan cel Mare s-a transofrmat într-un adevărat câmp de luptă. Jandarmii au făcut uz gaze lacrmogene şi gloanţe oarbe pentru a-i potoli pe suporterii oaspeţilor, iar victime au căzut şi simpli trecători, carea au avut ghinionul să se afle în zonă.
Un alt meci important la capitolul statistică este Steaua – Dinamo (scor 2-4), jucat în Ghencea, în primăvara anului 2007. Oaspeţii s-au impus la acea vreme, pe terenul rivalilor, după o pauză de 18 ani. De la acel 3-0, din toamna anului 1989 nu mai câştigaseră „alb-roşiii” pe terenul „militarilor”.
În 2008, Steaua a suferit o grea înfrângere în Ştefan cel Mare, scor 1-2, într-un moment în carea echipa antrenată la acea vreme de Marius Lăcătuş avea nevoie de un succes, pentru a câştiga Liga I. La finalul sezonului, „militarii” au pierdut trofeul în favoarea celor de la CFR Cluj.
În 2011, după 21 de ani, Steaua şi Dinamo s-au reîntâlnit în finala Cupei României. Jocul s-a desfăşurat la Braşov, „roş-albaştrii” au pus mâna pe trofeu, după un succes cu scorul de 1-2. Golul decisiv „a fost reuşit” de Ştefan Bărboianu, fundaş care a înscris în propria poartă.
Anul trecut, în returul Ligii I, Dinamo a pierdut, pe teren propriu, scor 1-3, în faţa „roş-albaştrilor”, care au devenit campioni la finalul sezonului. Ultraşii gazdelor au impresionat datorită coregrafiei, dar au creat şi incidente în tribune. Meciul a fost întrerupt în repiza secundă, 20 de minute, iar în apropierea lui Arlauskis, portarul Stelei, a explodat o petardă.