Statul-Paralel nu există, nu moare și nu se predă! Editorial de Dan Andronic

Statul-Paralel nu există, nu moare și nu se predă! Editorial de Dan Andronic

Am revenit asupra subiectului care a generat serialul EVZ „Noi Suntem Statul” într-o emisiune la Realitatea TV. O să reiau ceea ce am spus acolo, pentru că pot spune că acesta este cel mai bun editorial pe care îl pot scrie azi.

Totul a început cu un Președinte care a fost invitat după ce a câștigat alegerile la o reuniune. A fost întâmpinat de un grup de oameni care i-au spus: „Domnule președinte, aici este statul. NOI SUNTEM STATUL. Noi vă vom asigura al doilea mandat”. Când am auzit povestea asta, am început să sap, pentru că au fost lucruri pe care atunci nu le știam. Acel președinte, al cărui nume nu îl dau pentru că nu numele este relevant, ci mecanismul, a stat zece minute, i-a ascultat și a plecat. Cred că a înțeles ce vroiau acei oameni să-i transmită.

Noi Suntem Statul” este un nume pe care l-am dat mecanismului care a intrat puternic în politică. După 2009, acest organism a încălecat politicul. Acești oameni, l-au avut în frunte pe generalul SRI Florian Coldea, al cărui model era Edgar Hoover, celebrul director al FBI care nu a ieșit din Biroul Federal decât cu picioarele înainte...

Hoover a fost directorul FBI de la 10 mai 1924, până la moartea sa, adică timp de 48 de ani. Până azi, Edgar Hoover a fost cel mai longeviv șef al unei agenții americane; a schimbat 8 președinți și nu știu câți miniștri, a devenit simbolul șantajului și a intruziunii serviciilor de informații în politică și a modului în care erau folosite dosarele pentru a manipula mass-media și politicienii. În mod mimetic, sub conducerea lui Coldea s-a creat un mecanism care a introdus, pe lânga serviciile de informații, politicieni, judecători și procurori și s-a creat un lanț de control care, cred eu că funcționează și astăzi.

Arhiva SIPA este sângele care a curs prin această instalație a organismului „Noi Suntem Statul”, pentru că degeaba ai puterea dacă nu ai ciomagul. Așa s-a creat legătura dintre serviciile de informații, DNA și judecători.

Momentul zero al statului paralel a fost acela în care acești oameni s-au crezut eterni pe funcții. Aveau un plan prin care au vrut să-și transfere funcțiile. La un moment dat era chiar o rotație între ei. George Maior devenea prim-ministru, Gabriel Oprea devenea șeful SRI, Florian Coldea, din păcate pentru el, rămânea prim-adjunct, dar asta își și dorea, Victor Ponta ajungea președintele României. Liviu Dragnea, pe vremea aceea nu era în cărți, bănuiesc că primea și el ceva la împărțeală. În momentul în care politicul a intrat foarte adânc în joc, lucrurile au degenerat. Acești oameni, și acum vorbim de oameni nu de instituții, nu de SRI, SIE, sau mai știu eu care serviciu, și-au închipuit că pot folosi aceste instituții pentru a deține puterea permanent, indiferent cine e la Palatul Victoria sau Palatul Cotroceni, pe modelul Hoover.

Faptul că Florian Coldea a plecat din fruntea SRI este un act de eroism și o minune. Eduard Hellvig a rupt niște legături cu trecutul, ceea ce i-a enervat pe mulți. Să lași fără putere o construcție nu a fost pe placul multora, dar construcția a hotărât că poate rămâne funcțională pentru că e formată din oameni. Sistemul astfel creat a avut mare putere și mai are și acum. Ce s-a întâmplat de atunci până acum? A plecat un singur om, Florian Coldea. Kovesi a fost recuperată și este vehiculată pe post de candidat la președinție. Fostul director operativ al SRI, Florian Coldea, cel care era mereu lângă ea, spune acum despre Laura Codruţa Kovesi că ea este cea care a creat haos pentru că înnebunise complet şi că putea fi şi mai rău, dar el a mai atenuat dezastrul.

Florian Coldea nu o duce deloc rău acum, și-a înființat o firmă de consultanţă, este într-un turneu de promovare, caută clienți. Este sprijinit de omul de afaceri Bogdan Buzăianu care, până nu demult, avea probleme penale. Nu s-a mai auzit nimic despre dosarele lui Buzăianu, în schimb au fost văzuți împreună la Crans Montana. Ciudat, pentru că Florian Coldea era destul de tăcut, nu era expansiv și asta îi dădea un aer misterios. Poate că vrea să-i transmită ceea ce am reţinut și eu de la el. Mi-a spus odată: „Dane, nu există prietenii, există doar interese!”

Atunci când el mi-a spus, cu exactitate, care va fi sentința în cazul unui personaj extrem de cunoscut m-a trecut un fior pe șira spinării. Atunci am realizat că este vorba de un mecanism menit să distrugă mediul de afaceri, politicieni și jurnaliști. Așa-zisa luptă anticorupție din toți acești ani s-a făcut selectiv, a fost o formă de epurare. Coldea avea, la un moment dat, o listă cu o sută de persoane care trebuiau eliminate din viața publică. Toți au avut dosare, dar în ultima vreme, o mare parte din ele s-a dus pe apa sâmbetei. Au distrus niște oameni, pentru că indiferent de rezultatul proceselor este o experiență din care nu ai cum să ieși la fel, te marchează, chiar te distruge.

Acest grup care deținea controlul total transmitea doar informațiile pe care le dorea. Nici măcar Traian Băsescu nu știa ce se întâmplă, știa doar zece la sută.

Revin din nou la Hoover, modelul lui Coldea. Mulți președinți au vrut să-l schimbe pe Hoover, dar se ducea cu un dosar la ei și le schimba decizia. Traian Băsescu a vrut să-l demită de două ori pe Florian Coldea, prima dată în 2011 sau 2012, a doua oară în 2014, dar nu putut să o facă. Nu era târziu dacă o făcea atunci.

Cred că va urma o restaurație, lucrurile vor fi mai rele decât înainte. Există un clivaj major în societate care nu poate să ducă la ceva bun. Sunt pesimist din punctul ăsta de vedere. Statul- Paralel deși nu există, nu moare și nu se predă!