Statul ne obligă la achitarea unei sume importante. Românii trebuie să citească atent noua lege

Sursa foto: EVZ

Statul ne obligă la achitarea unei sume importante în cazul în care dorim să accesăm un credit garantat pentru achiziția unei locuințe, prin Programul guvernamental „Noua Casă”.

Statul ne obligă la achitarea unei sume importante.

Beneficiarii programului guvernamental Noua Casă vor avea și noi obligații. Programul Noua Casă este, în esență, fostul program Prima Casă, conform avocatnet.ro.

Statul pregătește noi reglementări pentru cei care intenționează să-și cumpere o locuință cu garanția statului. Astfel, aceștia vor trebui să-și asigure imobilele achiziționate pe toată perioada în care beneficiază de finanțare. Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Prin proiectul de hotărâre aflat în dezbatere publică se urmărește modificarea normelor de implementare a programului Noua Casă. Iar una dintre cele mai importante modificări vizează polița de asigurare a locuinței. Este un document pe care trebuie să-l dețină beneficiarii programului.

Ei vor fi obligați să-și asigure locuința achiziționată cu ajutorul unei finanțări garantate de stat, împotriva tuturor riscurilor. Asigurarea va fi făcută potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate.

Și în prezent, regulile programului obligă beneficiarii să asigure locuința cumpărată din finanțare garantată de stat. Acestea nu stabilesc, însă, și o perioadă clară ce trebuie acoperită prin polița de asigurare.

Statul ne obligă la achitarea unei sume importante

Odată cu intrarea în vigoare a actului normative, beneficiarii vor trebui să asigure locuința pe toată perioada contractului de credit. Drepturile care derivă din polița de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, și a finanțatorului.

În cazul în care beneficiarul nu-și asigură locuinţa, finanţatorul are dreptul (fără a fi obligat) să o facă pe cheltuiala proprie şi să recupereze sumele de la beneficiar.

În 2020, programul Prima Casă a fost redenumit și modificat, acum numindu-se Noua Casă. Programul stabilește plafoane mai mari pentru finanțările accesate de românii care nu dețin casă și care vor să cumpere una.

Plafonul garanţiilor de stat, în favoarea instituțiilor de credit, prin programul Noua Casă, este de 1,5 miliarde de lei.