Evenimentul Zilei > International > Nicio zi fără un ATAC al Statului Islamic, soldat cu zeci de VICTIME. Violența la Kabul este în creștere. Care e motivul
Nicio zi fără un ATAC al Statului Islamic, soldat cu zeci de VICTIME. Violența la Kabul este în creștere. Care e motivul

Nicio zi fără un ATAC al Statului Islamic, soldat cu zeci de VICTIME. Violența la Kabul este în creștere. Care e motivul

Militanții au pus în scenă un nou atac - de data acesta asupra unei baze a armatei afgane, lângă Academia Militară, din capitala afgană, Kabul, omorând cel puțin 11 soldați.

Alți 16 soldați afgani au fost răniți, a anunțat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, scrie BBC.

Cinci militanți au fost implicați, a spus purtătorul de cuvânt. Patru au fost uciși în atac, unul a fost arestat. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic, conform agenției de știri a militanților Amaq.

Informații anterioare arătau că atacul a avut loc la Universitatea Națională de Apărare Marshal Fahim, care este în imediata apropiere.

Atacul vine la câteva zile după cel mai puternic atentat cu bombă din Kabul, din ultimele luni. Talibanii au umplut o ambulanță cu explozibili și au omorât cel puțin 100 de oameni.

Atât talibanii, cât și ISIS par acum să-și concentreze energiile asupra comiterii de atacuri la Kabul.

Oficiali guvernamentali spun că este un răspuns la progresele făcute de forțele de securitate în alte părți ale țării. Bombardamentele americanilor au ajutat la alungarea talibanilor din anumite părți ale provinciei Helmand, de exemplu.

Totuși, poate fi vorba și despre faptul că militanții au decis să atace capitala într-un mod mai eficient, subminând încrederea în guvern și atragând atenția internațională mai rapid decât prin capturarea și controlul teritoriului din zone rurale.

șeful serviciilor secrete afgane a spus, duminică, că numărul tot mai mare de atacuri este un răspuns la creșterea presiunii SUA în Pakistan. SUA și Afganistanul acuză Pakistanul că găduiește militanți, iar președintele american Donald trump a suspendat, recent, ajutorul de securitate pentru Islamabad.

Pakistanul neagă vehement toate acuzațiile.

Indiferent care este motivul, este clar că violența la Kabul este în creștere.

Mai multe explozii au fost auzite, ca și focuri de arme mici, atacul începând la ora locală 5.00 (ora 2.00, ora României) la baza militară din vestul Kabulului.

Doi teroriști s-au aruncat în aer, alți doi au fost uciși de forțele de securitate și al cincelea a fost arestat, a spus generalul Dawlat Waiziri. Patru puști de atac AK-47, o vestă de sinucigaș și un lansator de rachete au fost confiscate, a spus el.

Niciunul dintre atractori nu a reușit să treacă mai departe de prima poartă. Instituțiile militare afgane sunt mereu ținte ale militanților.

În octombrie 2017, 15 cadeți au fost uciși într-o explozie în fața Academiei Militare, în timp ce ieșeau din incintă, într-un microbuz. Atacul a fost atributi talibanilor.

ISIS a revendicat un atac sinucigaș asupra organizației caritabile Salvați Copiii, în orașul Jalalabad, săptămâna trecută, ucigând trei angajați și alte două persoane.

În 20 ianuarie, alt atac asupra unui hotel din Kabul a ucis 22 de oameni, majoritatea străini. Șase militanți au intrat în hotel cu veste de sinucigași, iar atentatul a continuat mai multe ore, până când trupele afgane au recâștigat controlul asupra clădirii.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News