Statul impozitează părinții pentru banii câștigați de minori

Minorii care obțin venituri din diferite activități datorează impozit la stat. Sursa foto: Dreamstime

Statul îi taxează pe părinții copiilor care obțin bani din diferite activități independente. Legea nu diferențiază în ceea ce privește vârsta celor care obțin venituri din activități independente și care datorează taxe și impozite pentru acestea. Chiar dacă minorii nu au capacitate de exercițiu deplină, responsabilitatea juridică și fiscală pentru aceștia va fi preluată de părinți, de tutori sau reprezentanți legali.

Minorii care obțin venituri din activități independente, fie că este vorba despre participarea la diferite evenimente, acte de creație sau despre activitățile din spațiul online, datorează statului impozite. Responsabilitatea juridică în cazul lor aparține părinților care trebuie să se conformeze prevederilor legale.

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal definește contribuabili care datorează impozit pentru sumele obținute din activități independente persoanele fizice rezidente; persoanele fizice nerezidente care desfășoară o activitate independentă prin intermediul unui sediu permanent în România; persoanele fizice nerezidente care desfășoară activități dependente în România; persoanele fizice nerezidente care obțin venituri prevăzute la art. 129 din Codul fiscal.

Actul normativ nu face referire la vârsta contribuabililor astfel că minorii nu beneficiază de un tratament diferențiat din punct de vedere fiscal. Astfel, capacitatea de exercițiu restrânsă a minorilor, nu-i scutește de îndeplinirea obligațiilor fiscale, astfel cum reglementează Codul civil. Îndeplinirea acestora revine în sarcina părinților ori reprezentanților legali.

Ce prevede legea în cazul minorilor

Art. 43 alin. (1) și (2) din Codul civil stabilește că în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani și, deci, nu are capacitate de exercițiu deplină, actele juridice se încheie de reprezentanții legali, în numele lor.

Totodată, art. 20 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală stipulează că „reprezentanții legali ai persoanelor fizice și juridice, precum și reprezentanții desemnați ai asocierilor fără personalitate juridică sunt obligați să îndeplinească obligațiile ce revin potrivit legislației fiscale persoanelor sau entităților reprezentate.

Acești reprezentanți îndeplinesc obligațiile fiscale de plată ale persoanelor sau entităților reprezentate din acele mijloace pe care le administrează”.

Statul impozitează părinții pentru veniturile minorilor

Or, având în vedere prevederile de mai sus, în ipoteza în care minorii obțin venituri în mod legal, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real etc., au obligația, prin intermediul reprezentanților legali (părinte, tutore) să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Procedurile legale prevăd că aceste documente se depun la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea definitivării impozitului anual pe venit.

În acest context, trebuie spus că reprezentanții legali ai minorului (părinte, tutore) se pot înscrie în SPV unde pot accesa o serie de informații privind obligațiile fiscale ale acestuia.