Statuia unui erou a fost furată și vândută la fier vechi. O mare vedetă s-a revoltat
- Mihai Soica
- 18 iulie 2020, 18:39
Dan Negru, realizator de emisiuni de divertisment la Antena 1, l-a criticat pe primarul din Timișoara după ce statuia unui erou al neamului românesc a fost devastată de hoți iar municipalitatea nu a făcut nimic să refacă monumentul.
„Noi furăm statui. Nu le dărâmăm! Emanuil Ungureanu a reprezentat Banatul la Unirea de la 1918, a luptat pentru România Mare și și-a lăsat prin testament averea de peste 150 kg de aur statului român”, a scris Dan Negru, pe contul său de facebook.
Potrivit realizatorului de la Antena 1, persoane condamnate deja au devastat monumentul și au furat statuia din bronz, pe care au vândut-o la fier vechi. Timp de cinci ani, primarul din Timișoara, Nicolae Robu, a lăsat monumentul în starea în care este și în ziua de azi. ”In 1931, după ce a murit, in Timisoara s-a ridicat un monument din bronz in amintirea lui. Monumentul a rezistat până prin 2015 când ai noștri au furat bustul și-au vandut bronzul din care era făcut. Azi a rămas soclul gol. In România in care Emanuil Ungureanu a crezut și căreia i-a lăsat prin testament toată averea”, a mai scris Dan Negru.
În vara anului 2015, patru tineri au tăiat cu flexul trei statuia din bronz a lui Emanuil Ungureanu, după care le-a vândut unei firme de colectare a fierului vechi. În afara acestui bust, tinerii respectivi au mai distrus și stauile lui Victor Babeș și Aurel Cândea. În cazul statuii lui Ungureanu, polițiștii au reușit să recupereze aproape 90 la sută din piesele tăiate de cei patru tineri. Hoții au primit între 2 și 4 ani și jumătate de închisoare și au fost obligați să plătească 500.000 de lei primăriei. Între timp, sunt pe cale să își ispășească pedepsele sau chiar au fost eliberați dar statuia tot nu a fost reparată.
Emanuil Ungureanu a fost de profesie avocat și jurnalist și a considerat că doar cultura va putea scoate poporul român din situația în care se afla în perioada antebelică. În 1912, Ungureanu și-a lăsat prin testament averea de aproape 500 000 de coroane de aur (aproximativ 150 kg aur) unor instituții publice, din care ulterior a defalcat un sfert pentru construirea bisericii ortodoxe din Iosefin, alt sfert pentru construirea bisericii ortodoxe din Cetate, actuala Catedrală Mitropolitană din Timișoara, iar jumătate Casei de Educație Națională.