O statuie din Carei, care a fost inaugurată de președintele Ungariei, trebuie să fie demolată pentru a se aproba planurile de construcție avizate inițial. Inspectorii de la Ministerul Culturii spun că Primăria din Carei nu a respectat avizele primite atunci când a amplasat statuia, pe un soclu.
Kolcsey Ferenc a fost un deputat maghiar, poet și autor al versurilor imnului Ungariei. Pentru a-i fi onorată memoria, autoritățile din Carei au decis să îi construiască o statuie, care a fost amplasată pe un soclu de piatră.
Pe data de 12 aprilie 2023, președinta Ungariei, Katalin Novak, dar și vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, au participat la o ceremonie publică, la Carei, unde statuia lui Kolcsey Ferenc a fost dezvelită.
Fără soclu și fără inscripții
La nici două săptămâni de la acest eveniment, inspectorii de la Direcția de Cultură Satu Mare au mers la Carei și au constatat că statuia poetului maghiar nu respectă avizele emise de Ministerul Culturii.
În forma inițială, statuia fusese avizată fără niciun soclu și fără nicio inscripție.
„Ne-am deplasat la fața locului unde am constatat că obiectivul „Statuia poetului și politicianului Kolcsey Ferenc” nu este conformă cu avizul emis de ministerul Culturii. Primăria Carei, beneficiarul documentației, nu a eliminat soclurile de piatră de sub cele două elemente (statuie și coloană). Statuia poetului și politicianului Kolcsey Ferenc, amplasată conține inscripții. În cuprinsul documentației nu este prevăzută/tratată nici o inscripție”, susțin cei de la Direcția de Cultură din Satu Mare.
Ca și sancțiune complementară, inspectorii au dispus desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială, și au aplicat Primăriei din Carei o sancțiune de 10.000 de lei, care a fost aplicată cu o zi înainte de inaugurarea statuii.
Primăria Carei va ataca decizia în instanță
Situația a ajuns și pe masa ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, care a declarat că decizia Direcției de Cultură de la Satu Mare este una ”conform legislației în vigoare”.
Primarul din Carei, Kovacs Jeno a anunțat că va contesta amenda și decizia de desființare a lucrărilor, adică de demolare a statuii, la instanța de judecată competentă.
„Ei spun că a apărut o inscripție, dar asta e interpretabil. Nu era prevăzut un soclu de piatră. Voi încerca să-i lămuresc pe cei care au avizat că ceea ce cer este o prostie. Doar o decizie judecătorească definitivă poate desființa orice. Nimeni altcineva. Nici Direcția Județeană nu poate, nici primarul. Decizia nu are o valoare juridică. Și amenda va fi contestată, e vorba de principii. Nu am greșit”, a spus primarul Kovacs Jeno.
UDMR reacționează
Senatorul Lorand Turos, liderul grupului UDMR din Senat a anunțat că va cere explicații de la Ministerul Culturii, dacă și alte monumente au respectat avizele emise de această instituție.
Turos s-a referit și la statuia unui pictor român, care nu a primit avizele necesare, în ciuda faptului că Primăria Carei a vrut să finanțeze și o astfel de lucrare de artă.
„Kolcsey Ferenc a fost secretar general al județului cu reședință în Carei, pe lângă faptul că era poet și scriitor. Era deputat de Satu Mare, centrul comitatului era în Carei (n.r. – 1832). Primăria intenționa și a solicitat și Comisiei avizul necesar pentru amplasarea unei statui a lui Aurel Pop, pictor sătmărean. Ideea era să fie cinstită atât comunitatea maghiară, cât și comunitate română, să nu existe probleme de acest gen. Comisia a dat un aviz de respingere pentru statuia lui Aurel Pop”, a dezvăluit senatorul UDMR, citat de Libertatea.