Evenimentul Zilei > Justitie > Statuia „fantomă” s-a împotmolit în port
Statuia „fantomă” s-a împotmolit în port

Statuia „fantomă” s-a împotmolit în port

După ce a încasat 10 milioane de lei pentru o sculptură realizată în China, Florin Codre susține că nu mai are bani și mai vrea 80.000 de euro pentru montaj și transport. Deși a întârziat trei ani predarea ei, artistul susține că nu a câștigat din lucrare.

Încă de acum două luni, „Evenimentul zilei” a dezvăluit faptul că statul a plătit 10 milioane de lei pe o statuie ”fantomă”. După ce ziarul nostru a tras un semnal de alarmă privind neregulile acestui contract, sculptorul Florin Codre susține că lucrarea a ajuns în portul Constanța, dar nu are bani să o transporte la Arad.

În acest sens, artistul cere de la Ministerul Culturii încă 400.000 de lei pentru a transporta lucrarea în celălalt capăt de țară. Printro notificare, Codre arată că ”am adus, conform contractului încheiat cu Ministerul Culturii, monumentul acasă. De la Constanţa la Arad, unde urmează a fi amplasat, mai sunt doar câteva sute de kilometri. Din nefericire, starea sănătăţii nu-mi permite să procur în acest moment banii necesari pentru a parcurge şi aceşti ultimi kilometri”. Codre vine și cu o soluție: „Pentru a ieşi din acest impas vă cer sprijinul şi vă sugerez să (…) încheiem un act adiţional prin care să se prevadă o sumă care să acopere vama, transportul de la Constanţa la Arad şi amplasarea monumentului, şi anume 400.000 de lei”.

El pune întârzierile de livrare a lucrării pe seama ”crizei financiare pe care o traversăm încă din 2008”.

Mai mult, artistul afirmă că, după ce a tras linie, a constatat că pentru realizarea monumentului ”nu a câștigat, de fapt, niciun ban”, sumele primite de la Ministerul Culturii fiind cheltuite pentru lucrările propriu- zise, pentru transport și pentru ”obositoarele” procese cu autoritățile române.

Ziarul nostru a relatat că ”Monumentul Marii Uniri” de la Arad a fost recepționat de câteva ori deși fără a fi văzut cum arată. Toate avizele au fost date pe baza unor fotografii. La mijlocul lunii iulie, Ministerul Culturii a depus o plângere penală numele sculptorului. Într-o scrisoare transmisă presei pe 23 iulie, Codre arată că ”Monumentul la care lucrez de ani de zile va ajunge în ţară pe la jumătatea lunii august, şi, împreună cu Primăria Municipiului Arad, îl vom instala la locul care i se cuvine”. O lună mai târziu, el susține că nu mai are bani de transport de la Constanța la Arad. Ultimul milion de lei din cele zece plătite lui Codre, a fost virat pe 29 noiembrie 2010, pentru „recepția finală a lucrării”.

Deși au trecut aproape trei ani de la ultimul termen contractual, nici până astăzi lucrarea, o coloană a infinitului cu o înălțime de 36 de metri, nu a fost instalată. Fără să anunțe pe nimeni, sculptorul a hotărât să facă lucrarea în China.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.