Stațiuni celebre din Valea Jiului, în febra pregătirilor de iarnă

Zăpadă la munte. Sursa foto: Pixabay

Stațiunile montane din Valea Jiului, Hunedoara, își așteaptă turiștii cu noi surprize. Fie că este vorba de simple plimbări prin nămeți, ori de adrenalină pe pârtiile amenajate, masivele muntoase de aici oferă tuturor celor care iubesc muntele posibilitatea de a se bucura de natură.

Stațiunile montane din Valea Jiului: Straja, Parâng, Pasul Vulcan, Râușor, din Masivul Retezat, sunt locurile unde turiștii se pot bucura de albul imaculat al zăpezii și pot practica în voie sporturile de iarnă.

Stațiunile montane din Valea Jiului: Straja

Una dintre destinațiile preferate ale practicanților sporturilor de iarnă este stațiunea Straja, aflată în județul Hunedoara. Este la o altitudine de 1445 de metri. Domeniul schiabil al stațiunii include 12 pârtii cu grade diferite de dificultate.  Acestea sunt accesibile atât începătorilor cât și schiorilor avansați.

Din punct de vedere al cazării, oferta stațiunii este una foarte bogată. Complexul turistic fiind alcătuit din: 210 cabane, case de vacanță, pensiuni și vile. Iar 38 dintre acestea fiind omologate cu una, două sau trei stele.

Cea mai lungă dintre cele 12 pârii amenajate este pârtia Straja. Pleacă de la altitudinea de 1868 de metri, din Vârful Straja, coborând până la stația de îmbarcare a telegondolei, aflată la altitudinea de 750 de metri, lungimea totală între cele două puncte fiind de 8,1 kilometri.

Sursa foto: gohunedoara.com

Stațiunea montană Parâng

Masivul Parâng, este cel mai înalt munte al județului Hunedoara. Stațiunea Parâng se află pe partea versantului nordic al munților Parâng, în sud-estul județului Hunedoara. De la Deva până în Parâng aveți de parcurs 100 de kilometri. Odată ajunși în Petroșani, mai aveți doar 10 până la baza telescaunului.

Domeniul schiabil Petroșani – Parâng se găsește sub vârful Parângul Mic. Accesul spre domeniul schiabil se face cu telescaunul. Acesta va urca de la altitudinea de 950 de metri la 1.650 de metri.

Peste 1,8 milioane de lei sunt investite pentru construcția unui drum de circa 800 de metri, în stațiunea montană Parâng din Hunedoara.  Noul drum alpin situat la peste 1.600 de metri altitudine completează traseul șoselei construite în perioada 2018 – 2021 în stațiunea montană Parâng. În zona alpină nu sunt suficiente locuri de parcare.

„Pe timp de iarnă, având în vedere cotele ridicate, dar şi dificultatea traseului, este aproape imposibil să ne asigurăm că accesul rutier poate fi realizat fără probleme”, informa Serviciul Salvamont Petroşani.

Sursa foto: gohunedoara.com

Pasul Vulcan din Hunedoara, gata pentru oaspeți

În Pasul Vulcan din Hunedoara, investițiile în stațiune s-au lăsat așteptate în ultimii ani. În schimb, drumul de opt kilometri care urcă din Vulcan până pe crestele muntelui a fost modernizat.

Șoseaua se oprește în vârf de munte, fiind continuată de un drum de pământ și piatră, inaccesibil autoturismelor. Drumul duce spre localitatea Schela județul Gorj, aflată la circa 10 kilometri.

Șoseaua din Pasul Vulcan din Hunedoara rămâne închisă pe timp de iarnă. Iar turiștii pot folosi telegondola pentru a urca în stațiune. În schimb, o porțiune de circa patru kilometri de drum este transformată, iarna, în pârtie de schi și sanie.

Stațiunea Straja din Hunedoara rămâne cea mai atractivă zonă montană odată cu venirea iernii. Investițiile în infrastructură se rezumă, însă, în acest an, la asfaltarea aleilor din Straja și la iluminatul public, anunță Primăria municipiului Lupeni.

Sursa foto: gohunedoara.com

Cele mai căutate zone de turiști

La începutul anilor ´70, odată cu amenajarea traseelor montane și construirea unor drumuri forestiere, turiștii care luau la pas potecile din munţii Parâng, Vâlcan şi Retezatul Mic din jurul Văii Jiului, găseau locuri de odihnă în câteva refugii şi cabane.

În masivul Parâng, cabana Rusu şi cabana Parâng, aflate la 10 – 15 kilometri de Petroşani şi Petrila, ofereau împreună circa 200 de locuri de cazare.

În masivul Vâlcan, cabanele Straja, la circa 10 kilometri de Lupeni, cabana Vâlcan, aflată la cinci kilometri de Vulcan şi cabana Câmpul lui Neag din vecinătatea oraşului Uricani puteau găzdui împreună şi ele 200 de vizitatori.

Alte cabane mai mici, Buta şi Câmpuşel, erau folosite de vânători şi silvicultori, dar puteau servi şi ca locuri de popas pentru turişti. Pe creste, stânele şi micile gospodării arhaice ale momârlanilor se încadrau în decorul sălbatic al munţilor.

După 1990, vechile zone de agrement au fost transformate în stațiuni montane, cu zeci de cabane și pensiuni, cu pârtii de schi, telegondole, telescaune și șosele noi, care au luat locul drumurilor forestiere greu accesibile.