Stațiunea cunoscută de romani și regii Ungariei, acum uitată

Ansamblu balnear Buziaș/ Sursa foto: Wikipedia

Stațiunea Buziaș este situală în sud-vestul României, în județul Timiș, Banat. Se învecinează la nord cu comuna Racovița, la est cu comuna Darova, la vest cu comuna Chevereșu Mare și Nițchidorf, iar la sud cu Județul Caraș-Severin.

Stațiunea Buziaș este cunoscută de pe vremea romanilor

Stațiunea bănățeană se află la 30 km de municipiul Timișoara și 23 de km de municipiul Lugoj, de ambele fiind legat de drumul județean DJ 592 și de magistrala ferată Timișoara-Buziaș-Lugoj. Este situat pe cursul superior al râului Șurgani, la confluența cu râul Silagiu și pârâul Salcia.

Așezarea cunoscută încă de pe vremea romanilor, sub denumirea de Ahibis, a fost menționată de Carol I al Ungariei, într-un document din 1321.

Buziașul a fost declarat oraș în 1956 și a fost capitala plășii Buziaș, din județul interbelic Timiș-Torontal.

Franz Josef al Austriei la Băile Buziaș, anul 1900 / Sursa foto: Wikipedia

De-a lungul timpului, între anii 1841-1845 a fost semnalată prezenţa, la Buziaş, a lui Nicolae Bălcescu, a cărui sănătate fusese zdruncinată după ce, în 1840, fusese închis la mănăstirea Mărgineni. Aerul din staţiunea timişeană îi făcea bine, fiind îngrijit chiar de recunoscutul medic Gheorghe Ciocârlan.

Renumele staţiunii  a ajuns și la urechile împăratului Franz Josef, care a vizitat-o în 1898, împreună cu principele moştenitor Franz Ferdinand, cu prilejul unor manevre militare.

Buziaș una din cele mai importante stațiuni balneare

Datorită condițiilor naturale favorabile, cu bogate izvoare de ape minerale dar și un climat blând, Buziașul a fost recunoscut ca centru balnear, fiind una din cele mai importante stațiuni din România.

Vila Imperială de la Buziaș / Sursa foto: Wikipedia

Facilitățile existente aici permit tratarea cu succes a afecțiunilor cardiovasculare, reumatismale, infecțioase și respiratori, pentru că  aerul din stațiune este puternic ionizat.

Bazele de tratament sunt moderne într-un peisaj istoric

Bazele de tratament dispun de instalații pentru metode recuperatorii precum aerosoli, masaje, electroterapie, kinetoterapie (programe de reabilitare medicală), băi termale în bazine acoperite (cu aburi), balneoterapie (împachetări cu nămol sapropelic și parafină), hidrokinetoterapie (în bazine și ștranduri), reflexoterapie, spa cu ape sulfuroase și sărate, mofete și cură internă cu apa minerală bogată în calciu, fier și sodiu, precum și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare.

În această stațiue funcționează, începând din anul 1997, Centrul Național „Cristian Șerban" pentru copii și tinerii suferinzi de diabet și hemofilie. În cadrul acestui centru, copiii și tinerii beneficiază de diagnostic, evaluare clinică, educație medicală și susținere psihologică.