Multe legende stranii circulă în zonele din județul Bistriţa-Năsăud, dar ce se spune despre o stațiune celebră întrece zona fantasticului.
Stațiunea turistică Colibiţa şi castelul Teleki din Posmuş, redeschis publicului anul trecut în urma reabilitării cu fonduri europene, ar urma să fie promovate în cadrul seriei de documentare „Flavours of Romania” realizate de către producătorul englez Charlie Ottley, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Lacul Colibița este un lac artificial de acumulare din Munții Călimani, în Bistrița Năsăud. Lacul se întinde pe o distanță de 5 kilometri și mai este numit Marea de la munte.
Legende despre Lacul Colibița. De la șarpele uriaș de pe Bistriţa până la satul înghițit de lac
De-a lungul timpului s-a vorbit despre un şarpe Anaconda uriaş care vieţuieşte în râul Bistriţa sau despre lacul Colibiţa care înghite pur şi simplu oameni. Reptila ar fi fost văzută prima dată de un pescar, localnicii bănuind că aceasta ar fi scăpat din maşina unui circ care a trecut prin zonă.
Legenda spune că lacul de acumulare Colibiţa, frumusețea Văii Bârgăului, s-a format pe un fost sat pe care l-a înghițit, iar povestea că lacul chiar îşi ia tribut în fiecare an este răspândită şi în prezent.
Legendele sunt alimentate de către pescari, care susţin că în lac trăiesc pești care au câţiva metri lungime, care s-ar hrăni cu cei care-şi găsesc sfârşitul în apă. Accidentul care a dat apă la moară acestei poveşti s-a petrecut în urmă cu câţiva ani, când o tânără a plonjat cu maşina în râu, iar trupul său nu a mai fost găsit, deşi lacul a fost scotocit centimetru cu centimetru de către o echipă de scafandri venită tocmai din Constanţa.
Pe fundul Lacului Colibiţa s-ar afla vechea biserică din Colibiţa
Lacul de la poalele munţilor Călimani poartă denumirea localității care a fost inundată pentru ca el să ia naștere. Cel puțin aşa spun legendele spuse de bătrânii din zonă.
Priveliştea fantastică este dată şi de satul Colibiţa, care aparţine de unul dintre bârgaiele județului, Bistrița Bârgăului, şi se bucură de o amplasare impresionantă între munţii Călimani şi Bârgău.
Despre satul Colibița se spune că ar fi existat încă din anul 1850 şi avea doar 14 locuitori care-și duceau traiul zilnic în colibele lor. Că să-și poată duce materialul lemnos la târgul din Mureșenii Bârgaului, era nevoie de un drum. Acesta a apărut abia în 1869, în același an cu biserica din sat. Aşadar, pentru a ajunge la Lacul Colibiţa trebuie să parcurgeți acel drum șerpuit.
De asemenea, se spune că pe fundul lacului ar exista o parte din casele scufundate, inclusiv vechea biserică din Colibiţa, şi atunci când scade nivelul apei se poate vedea crucea bisericii. Localnicii spun că lacul ar fi blestemat şi că în fiecare an se plătește tribut cu o viață umană.